Mai devreme, cu mult entuziam şi multe spectacole foarte bune. Aşa va începe pe 2 septembrie noua stagiune la Teatrul Nottara. Actorul Gabriel Răuţă a precizat pentru News.ro ce piese vor putea vedea cei care vin la teatru şi de ce este atat de importantă pentru ei conectarea reală cu povestea şi emoţiile transmise de actori, mai ales după anii de pandemie în care restricţiile i-au ţinut pe oameni departe de scenă. Gabi Răuţă spune că vor fi jucate acum piese care nu au putut fi jucate în pandemie din cauza restricţiilor impuse în acea perioadă.
„Acesta este un prim septembrie în care cumva ne avântăm altfel în noua stagiune şi asta mă bucură foarte mult, începem ceva mai devreme spectacolele decât în anii trecuţi. Noi la un moment dat, la sfârşitul stagiunii, tânjim după vacanţă şi după vreo două săptămâni de vacanţă zicem „dar când începe stagiunea?”.
Ne bucurăm că de data asta începem mai rapid şi începem în forţă aş putea să zic, pentru că luna septembrie la Teatrul Nottara are foarte multe spectacole programate, spectacole foarte bune, unele spectacole recente, premiere ale stagiunii trecute şi se reiau şi două producţii care nu s-au putut juca în perioada pandemică, „Fazanul” şi „8 femei”, două producţii la Sala Mare, Sala Horia Lovinescu şi ne bucurăm că începem cumva cu un suflu nou şi cu multă multă bucurie pentru a-i primi pe spectatori în sălile de teatru. Nu le-am putut juca în principal din cauza numărului mare de personaje, al unei construcţii destul de interactive şi destul de apropiate între personaje şi practic reglementările care au fost făcute pentru domeniul cultural au înfrânat cumva drumul acestor spectacole, dar iată ele se reiau şi se reiau cu mare bucurie şi entuziasm alături de celelalte producţii pe care le avem deja în repertoriu pe care le-am jucat şi în timpul pandemiei. Eu, de exemplu, în timpul pandemiei am lucrat la Lecţia de Eugen Ionescu în regia lui Felix Alexa şi aia a fost încercarea mea, probabil că dacă aţi sta de vorbă cu colegi de-ai mei fiecare dintre ei are un proiect care s-a început, s-a oprit, s-a început din nou, iar s-a pus pauză”, a explicat actorul Gabriel Răuţă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
O călătorie surprinzătoare în psihicul uman, în Cancun, piesă pe care o puteţi vedea la Teatrul Nottara pe 3 septembrie, de la 19.30. Una dintre cele mai recente premiere ale Teatrului Nottara merită văzută. Înainte însă de acest moment, stagiunea începe în forţă cu povestea tulburătoare din Sonată de Toamnă, sâmbătă, 2 septembrie, de la 19.30. Publicul se va putea bucura de întâlnirea emoţionantă cu actriţa Victoria Cociaş.
„Personal, ultimul spectacol pe care l-am făcut a fost „Cancun” în regia lui Felix Alexa, alături de mine sunt colegii mei Cerasela Iosifescu, Ada Navrot şi Alex Jitea, este un spectacol foarte tonic, un spectacol aparte, este un text spaniol al lui Jordi Calceran, un autor care a mai fost pus la Nottara acum câţiva ani, poate spectatorii noştri îşi amintesc de spectacolul Metoda şi de asemenea un spectacol care nu este atât de nou dar care este anterior celui la care am lucrat, este „Cloaca”, în regia lui Theodor – Cristian Popescu ,care propune o discuţie despre prietenie într-un context comic amar şi ambele spectacole de care vă vorbesc şi „Cancun” şi „Cloaca” sunt pe nişte texte foarte bune, au fost o provocare foarte mare pentru noi.
Stagiunea se deschide cu un spectacol de mare sensibilitate, este şi o producţie pe care am apreciat-o atunci când am văzut-o la avanpremiere, este vorba despre „Sonata de Toamnă”, în regia lui Alex Mâzgăreanu şi acolo colegii mei fac o performanţă reală şi concurează într-un mod excepţional aş putea zice filmul celebru al lui Ingmar Bergman”, a spus Gabi Răuţă.
De ce teatru şi nu film? Actorul vorbeşte despre conectarea reală cu povestea spusă de actori, cu emoţiile, dar şi despre schimbul de energii între ce se întâmplă pe scenă şi spectatori, atât de benefic mai ales în contextul în care pandemia nu a mai permis accesul neîngrădit în sălile de teatru. „Deşi piesa, regia, interpretarea este aceeaşi, noi credem cu tărie că experienţa este totuşi a ta şi numai a ta atunci când vii să vezi spectacolul de teatru”, spune actorul.
„În primul rând pentru că teatrul, indiferent de titlul piesei sau de felul în care este montată, teatrul oferă o conectare directă cu o poveste, ştim că poveştile întotdeauna ne fascinează, au fascinat omenirea de la început până în prezent, sub diferite forme.
În primul rând teatrul este o conectare reală cu emoţiile, cu povestea, este practic un fel de schimb de energie şi de idei, în unele cazuri de foarte multă bună dispoziţie, în alte cazuri există această latură introspectivă, care te face cumva să te conectezi altfel la propria-ţi personalitate, la propriile preocupări, să vezi cu alt filtru anumite teme care te preocupă, cred că astea sunt principalele lucruri care te pot invita la teatru, iar dacă nu ai fost niciodată la teatru cred că experienţa aceasta poate fi relevantă cumva în contrapunct cu experienţa televiziunii, a platformelor de seriale, a tot ceea ce înseamnă ecran sau proiecţie, te poţi conecta cu o altfel de energie.
Eu sunt convins că am consumat în toată această pandemie foarte multe produse video şi cred că oamenii au nevoie să vină sau să revină în sala de spectacol pentru o experienţă reală, cu oameni adevăraţi şi aici mă refer la actori, dar şi la personajele cărora ei le dau viaţă şi de multe ori energia este şi a celor de pe scenă, dar este şi a celor din sală, sunt două tipuri de conectare şi cred că asta e important, să faci parte dintr-un grup care reacţionează individual, diferit dar ca răspuns la ceea ce se întâmplă pe scenă într-un mod unic şi practic nu te conectezi doar cu propriile tale gânduri, preocupări, sau nu pui un filtru nou asupra unor anumite lucruri ci pur şi simplu te conectezi şi cu oamenii, adică este o experienţă comună dar în acelaşi timp fiecare om care pleacă din sala de spectacol are o experienţă personală dar şi una comună.
Deşi piesa, regia, interpretarea este aceeaşi noi credem cu tărie că experienţa este totuşi a ta şi numai a ta atunci când vii să vezi spectacolul de teatru”, a precizat Gabi Răuţă.
Teatrul, o nouă normalitate #Reinvent – un proiect finanţat cu fonduri norvegiene- îi aşteaptă pe elevi şi studenţi. Aceştia vor putea vedea „Moara cu Noroc”, „Enigma Otiliei”şi „Stâlpii Societăţii”. „Sperăm ca anul acesta să fie şi unul mai bogat din punct de vedere al bugetelor”, spune Gabi Răuţă.
„Este un proiect care implică mai multe spectacole, unele care sunt prin proiecte realizate pentru mediul online, altele prin proiecte realizate pentru scenă, este un proiect în care Teatrul Nottara este partener cu o asociaţie şi împreună au aplicat pentru acest proiect finanţat cu fonduri norvegiene, el implică alegerea unor texte care fac parte din programa şcolară sau care interesează preponderent pe elevi, aceste texte au fost alese în urma unui focus grup.
Sperăm ca aceste proiecte care au fost făcute atât cu actori ai teatrului Nottara, cât şi cu actori invitaţi în proiect să completeze cumva repertoriul teatrului şi să se adreseze prin intermediul lor elevilor sau studenţilor care vor veni să vadă aceste producţii, să îi putem câştiga ca spectatori şi pentru viitoarele sau actualele spectacole ale Teatrului Nottara.
Sperăm ca anul acesta să fie şi unul mai bogat din punct de vedere al bugetelor. Dar cu siguranţă trebuie să ne raportăm la situaţia generală economică, ştim cu toţii în ce perioadă suntem, după pandemie, vecini cu un conflict. Nu pot şti care este demersul pe care finanţatorii îl vor face, îmi exprim doar speranţa că vom avea o finanţare mai bună pentru ca proiectele pe care le facem mai departe pentru spectatorii noştri, vorbesc de cultură în general, să fie relevante şi să aibă puterea şi financiară să se exprime pe mai departe.
Până una alta, încă o dată spun, Teatrul Nottara are în repertoriu piese foarte bune, foarte variate şi în continuare ne propunem să facem spectacole care să fie relevante pentru publicul nostru şi pentru publicul pe care ne dorim să-l atragem în continuare”, spune actorul Gabi Răuţă.
Actriţele Catrinel Dumitrescu în spectacolul Mama şi Victoria Cociaş în Sonată de Toamnă, de neratat. Cele două fac roluri impresionante. În „Iona”, în regia lui Gabor Tompa îl puteţi vedea pe Gabi Răuţă în rol de excepţie.
„Vă invit , pentru că este un spectacol relativ nou al teatrului, să o vedeţi pe Catrinel Dumitrescu în spectacolul „Mama” pe un text de Florian Zeller (dramaturg care a luat Premiul Oscar în 2020) în regia lui Cristi Juncu, doamna Victoria Cociaş în „Sonată de Toamnă” şi Catrinel Dumitrescu în „Mama” sunt două prezenţe actoriceşti extraordinare pe care oricine ar trebui să le vadă pentru că echipele şi creatorii acestor spectacole într-adevăr au făcut două producţii minunate şi de asemenea eu am o experienţă personală la care ţin, vreau să vă invit, este un spectacol mai rar dar care se joacă în continuare şi în noua stagiune, la spectacolul „Iona”, de Marin Sorescu, este un text pe care l-am abordat împreună cu regizorul Gabor Tompa, este o coproducţie a Teatrului Nottara şi a Teatrului Maghiar din Cluj şi pentru mine personal este un demers care m-a îmbogăţit şi o reintâlnire cu regizorul Gabor Tompa care m-a ajutat să merg mai departe într-un moment ceva mai dificil.
Vă promit că este un debut de stagiune generos şi, chiar dacă avem opţiuni diferite sau gusturi diferite putem găsi în repertoriu spectacole pentru fiecare dintre noi ”, a declarat pentru News.ro actorul Gabi Răuţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...