Violoncelistul Andrei Ioniţă, unul dintre cei mai valoroşi artişti afirmaţi pe scenele lumii în ultimul deceniu şi primul muzician român câştigător al Concursului „Ceaikovski”, beneficiar al unei burse în cadrul programului Tinere Talente derulat de Fundaţia Regală Margareta a României, a vorbit, într-un interviu acordat News.ro, despre susţinerea mentorilor, a mass-media şi despre disciplina unui artist la început de drum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Andrei Ioniţă va concerta marţi, în cadrul Concertului Regal caritabil, aflat la cea de-a 13-a ediţie, la Ateneul Român. Alături de muzician, pe scenă vor fi şi Diana Alexe şi George Vîrban, artişti ce fac parte din primele generaţii de bursieri ai Fundaţiei iar astăzi sunt nume cunoscute ale scenelor internaţionale, de la Carnegie Hall, New York, Londra, Shangai, Munchen până la Viena.

Programul muzical compus dintr-o selecţie a celor mai frumoase pagini de operă şi operetă, arii şi duete celebre extrase din creaţii ale unor compozitori precum Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Franz Lehar sau Pablo Sorozabal, precum şi Variaţiunile Rococo de P. I. Ceaikovski, va fi susţinut de Orchestra New Hope, dirijată de David Crescenzi, un apreciat dirijor al scenelor lirice.

Ce a însemnat pentru dumneavoastră să beneficiaţi de o bursă în cadrul programului Tinere Talente?

Andrei Ioniţă: Sunt extrem de recunoscător Fundaţiei Regale Margareta a României pentru susţinerea acordată în perioada liceului, o perioadă vitală în formarea şi educaţia instrumentală a unui tânăr muzician. Pe lângă faptul că am beneficiat de ajutorul necesar financiar, am luat parte la diferite şedinţe de mentorat alături de alţi artişti consacraţi pe scena românească. Iată că, şi acum, după 10 ani de la absolvirea programului Tinere Talente, mă pot considera o parte a familiei Fundaţiei şi este o mare bucurie să pot participa la minunatul eveniment de strângere de fonduri pe data de 25 octombrie - Concertul Regal caritabil.

De ce are nevoie un tânăr artist la început de drum?

A.I: Pe lângă profesori dedicaţi şi multă susţinere psihologică atât din partea mentorilor profesionali, cât şi a familiei şi a celor dragi, orice tânăr artist are nevoie de un anumit suport financiar, pentru a-i permite participarea la diverse cursuri de formare, concursuri naţionale şi internaţionale, precum şi achiziţionarea de instrumente muzicale şi accesoriile aferente (set de corzi, căluş, arcuş, sacâz, etc.).

Ce costuri implică studiul unui instrument pentru un tânăr muzician?

A.I: Este o investiţie considerabilă, tocmai de aceea consider că este atât de necesară susţinerea venită din partea unei fundaţii precum Fundaţia Regală Margareta a României şi doresc să le mulţumesc pe aceasta cale şi să le urez mult succes în continuarea proiectului.

În afară de şcoală, cine v-a îndrumat, care au fost oportunităţile de care aţi beneficiat?

A.I: Înainte de a pleca la studii universitare în străinătate, aş aminti persoane precum fosta producătoare Radio România Muzical, doamna Ecaterina Stan, sau regretatul Iancu Ţucarman. Au fost oameni ce şi-au dat toata silinţa pentru a susţine tinerele talente şi de a le oferi ocazii de a cânta şi de a căpăta atât de necesara experienţă de scena.

Care sunt modelele dumneavoastră?

A.I: I-aş aminti pe cei doi profesori dragi, Ani-Marie Paladi şi Jens Peter Maintz, precum şi personalităţi marcante ale muzicii nu doar româneşti, cât şi internaţionale, dirijorul Sergiu Celibidache şi pianistul Radu Lupu, pe care am avut onoarea de a-l cunoaşte şi de a împărtăşi idei despre muzică, lume şi viaţă.

Sunteţi primul muzician român câştigător al Concursului „Ceaikovski”. Ne puteţi explica ce înseamnă această recunoaştere? Şi cum s-a conturat cariera dumneavoastră plecând de aici?

A.I: Concursul „Ceaikovski” a reprezentat începutul carierei mele internaţionale şi a fost o carte de vizită ce mi-a deschis uşile sălilor de concert din întreaga lume. Ştiu ca toţi melomanii şi tinerii muzicieni români au urmărit cu înfrigurare transmisia live a concursului, în anul 2015, mă bucur că am reuşit să-i fac mândri că sunt români şi sper ca acest succes să dea încredere şi speranţă si altor tineri artişti români.

Cât ar trebui să studieze un tânăr muzician la început de drum? Care ar trebui să fie disciplina sa?

A.I: Ţin minte că studiam în acea perioadă în jur de 3 ore pe zi, acest studiu fiind extrem de intens şi concentrat. Evident, în perioadele în care aveam mai mult repertoriu de învăţat sau intervenea pregătirea pentru un concurs, era nevoie ca numărul de ore să fie plusat. Cel mai important este, însă, a avea consecvenţă în studiu şi concentrare maximă.

Sunteţi un exemplu de reuşită în artă. Cum credeţi că ar trebui să se implice mai mult societatea pentru a ajuta tinerii talentaţi?

A.I: Consider că o prezenţă sporită în mass-media ar fi extrem de benefică domeniului nostru. Am observat, mai ales în perioada pandemiei, faptul că muzica clasică suferă de o lipsă de vizibilitate la nivelul populaţiei generale (nu doar un fenomen românesc). Muzica este balsam pentru suflet şi consider că nu merită uitată sau trecută cu vederea.

Cum convinge un artist care a crescut în epoca internetului, ştiind că există alte atracţii pentru tineri, să adune public la un concert de muzică clasică?

A.I: Nimic nu se compară cu experienţa împărtăşită pe viu într-o sală de concert, cu sunetul live creat de către un instrument muzical într-un spaţiu dedicat şi închinat muzicii clasice. A asculta muzică clasică înseamnă a fi transportat în lumi sonore depărtate de cotidianul cu problemele sale şi a te încărca spiritual şi emoţional.

Aţi cântat pe cele mai prestigioase scene. Este o diferenţă între a cânta la Carnegie Hall, pe scene din Munchen, Viena şi la Bucureşti?

A.I: Da, sala Ateneului Român sună poate chiar mai bine decât celelalte mari săli amintite. De-abia aştept să revin pe scena sa în câteva zile şi să împărtăşesc cu publicul de acasă bucuria de a cânta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.