Institutul Geologic al României a precizat într-un comunicat că valorile medii de radiaţii înregistrate în sălile de expoziţie ale Muzeului Naţional de Geologie sunt sub fondul natural de radiaţii, media anuală fiind de 1,01 mSv/ an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Institutul Geologic al României, prin unitatea nucleară autorizată - Laboratorul de radiometrie, a efectuat măsurători bianuale ale fondului de radiaţie din sălile de expoziţie, valorile medii înregistrate fiind sub fondul natural de radiaţii (media anuală 1,01 mSv/an)”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Institutului Geologic al României au subliniat faptul că în colecţiile Muzeului Naţional de Geologie ”există o serie de minerale care conţin în mod natural uraniu şi toriu şi unele fosile care au fost expuse unui mediu radioactiv în timpul fosilizării" şi csre au "o mare valoare estetică şi pentru cercetare", primul astfel de eşantion existând în colecţia muzeului din 1906.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

IGR a precizat că astfel de eşantioane există în toate colecţiile şi muzeele din lume, multe dintre acestea având valori de fond natural de radiaţii.

Cercetătorii au subliniat că ”în circuitul principal de vizitare pentru public nu există eşantioane a căror valoare de fond, măsurată în aer, să depăşească valoarea medie a fondului natural de radiaţii stabilită la scară globală (2,44 mSv/an, potrivit UNSCEAR)”.

Specialiştii mai precizează că ”eşantioanele care prezintă excepţii de la valorile fondului natural de radiaţii sunt depozitate în condiţii speciale, publicul neavând acces la spaţiile de depozitare şi se manipulează de către specialiştii cu utilizarea de echipament de protecţie adecvat şi de către personalul ştiinţific autorizat”.

În comunicat este specificat faptul că ”simpla deplasare la distanţe de 2m de cel mai radioactiv eşantion din colecţiile Muzeului Naţional de Geologie (neexpus) nu pune în pericol în niciun fel sănătatea oamenilor" şi că "este în curs de elaborare un proiect pentru expunerea în condiţii de siguranţă a acestor minerale şi fosile de mare valoare patrimonială”.

Conducerea IGR şi a muzeului se implică în a semnala necesitatea efectuării periodice a măsurătorilor în sălile de colecţii ale muzeului, fiind preocupaţi totodată de respectarea cu stricteţe a recomandărilor făcute de personalul unităţii nucleare autorizate.

Gazeta Sporturilor a prezentat marţi datele unui raport realizat în mai 2016 şi ţinut secret, conform căruia nivelul radiaţiilor în curtea şi în pivniţa Muzeului Naţional de Geologie este mult peste limita admisă, ceea ce pericilitează sănătatea angajaţilor. Cifrele anunţate iniţial de jurnalişti indicau valori foarte mari, ulterior dovedindu-se că raportul conţinea erori de redactare a numerelor, fiind folosite şi virgula, şi punctul pentru a separa ordinele de mărime.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.