Centenarul Institutului Francez din România, fondat la Bucureşti în data de 30 mai 1924 şi prezent în toată ţara prin alte trei filiale la Cluj, Iaşi şi Timişoara, este marcat luna aceasta printr-un concert de gală, o expoziţie sub forma unui roman grafic, dar şi cine-concerte la Sala Elvire Popesco.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Aniversarea este un prilej de celebrare a o sută de ani de cooperare culturală, artistică, academică, educaţională şi ştiinţifică. Mai mult, este semnul unei prietenii cu rădăcini adânci, susţinută activ de puterea comunităţii francofone din România şi un cadru motivant pentru a imagina viitorul, cu baze solide, ancorate într-un ecosistem foarte bogat şi dinamic, în care acordăm o atenţie deosebită tinerilor, creaţiei noi, cercetării, schimburilor şi angajamentelor societăţii civile. Într-un context de apropiere bilaterală strategică între Franţa şi România – parteneri în cadrul Uniunii Europene – Centenarul reprezintă o ocazie unică de a pune în lumină o relaţie între două ţări înfrăţite cultural şi istoric. Pornind de la realizările Sezonului încrucişat Franţa-România (2018-2019), al cărui obiectiv este acela de a uita clişeele, Centenarul îşi propune să consolideze legătura profundă care îi uneşte pe români şi francezi şi să îi dea un nou sens pentru viitor, cu un accent deosebit pe următoarele domenii: cultură, tineret, francofonie şi angajamentele sociale în serviciul democraţiei, al ecologiei şi al păcii în Europa", a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România.

Institutul Francez din România organizează, marţi, la Ateneul Român, un Concert aniversar prilejuit de împlinirea a 100 de ani de existenţă a celor două instituţii. Evenimentul prezentat de Amalia Enache este alcătuit din momente muzicale pregătite de Corul BRD, Corul de cameră „Preludiu”, dirijat de Voicu Enăchescu, Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu. Printre invitaţii speciali ai acestei serate se numără Irina Margareta Nistor şi Medeea Marinescu, iar Gala va fi deschisă de Nicolas Warnery, Ambasadorul Franţei în România, Maria Rousseva, CEO BRD, şi Marin Cazacu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Momente istorice şi detalii mai puţin cunoscute din existenţa Institutului, de la înfiinţarea sa, în 1924, până în zilele noastre, sunt readuse la viaţă, în 30 mai, de expoziţia organizată sub forma unui roman grafic, în spaţiul pietonal din faţa Institutului Francez din România la Bucureşti, pe Bulevardul Dacia, nr. 77. Expoziţia artistelor Anna Benczédi şi Maria Surducan este dublată de o broşură ilustrată. Lucrările expoziţiei evocă istorii şi amintiri prin imagini fluide, în dialog cu explorarea curatorială a proiectului dedicat centenarului. De la jurnalele vremurilor, arhive, studii istorice şi interviuri recente, fiecare pagină este atent construită ca un spaţiu al memoriei. Imaginile îndeamnă spre reflecţie asupra contextului politic şi diplomatic ai celor 100 de ani de relaţii franco-române, în care s-au construit prietenii sincere şi pasiuni culturale comune.

În weekend-ul 31 mai - 2 iunie, trei cine-concerte vor fi prezentate la Cinema Elvire Popesco. Trei filme franceze remarcabile, realizate în anii 1920, perioadă în care a luat naştere Institutul Francez de Înalte Studii din România, precursorul Institutului Francez de azi, vor fi ilustrate muzical, la acordeon, de artistul francez Virgile Goller, care va da o notă inedită şi captivantă experienţei filmului mut al anilor ‘20.

Weekend-ul aniversar se va încheia cu un omagiu adus celebrei actriţe de origine română Elvire Popesco, de la a cărei naştere se împlinesc anul acesta 130 de ani şi în memoria căreia a fost botezat cinematograful de pe Bulevardul Dacia, nr. 77. Celebrarea Elvirei Popesco, supranumită în Franţa „Notre Dame de Théâtre“ este marcată printr-o proiecţie specială a filmului „Ils étaient 9 célibataires” de Sacha Guitry, cu Elvire Popesco în rolul contesei Batchevskaïa.

Institutul Francez din România (IFRo) este moştenitorul Institutului Francez de Înalte Studii din România - Institut français des hautes études en Roumanie (IFHER) -, inaugurat la 30 mai 1924. Plasat sub tutela Ministerului pentru Europa şi Afaceri Externe, IFRo face parte din reţeaua culturală franceză în străinătate şi are ca misiune promovarea cooperării culturale, lingvistice şi academice, a cooperării cu instituţiile şi reprezentanţii societăţii civile. Din 2012, Institutului Francez de la Bucureşti i s-au alăturat centrele culturale franceze din Cluj, Iaşi şi Timişoara pentru a forma Institutul Francez din România de astăzi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.