Instantanee de la bordul misiunii Apollo 13 dezvăluie detalii inedite după ce au fost supuse unor tehnici de îmbunătăţire a imaginii, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urmă cu 50 de ani, o explozie a pus în pericol viaţa celor trei astronauţi aflaţi la bordul Apollo 13, a treia misiune cu echipaj uman a NASA care trebuia să ajungă pe Lună.

Pentru că Jim Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise s-au aflat atunci într-o cursă pentru supravieţuire, au fost realizate puţine fotografii la bordul navei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Comandantul Jim Lovell
Comandantul Jim Lovell

Specialistul Andy Saunders a recreat instantaneele făcute pe film de16 mm.

Una dintre tehnicile folosite de Sauders a fost „stacking” - suprapunerea mai multor cadre pentru a îmbunătăţi detaliul imaginii.

În timpul călătoriei Apollo 13 spre Lună, o explozie în modulul de serviciu a permis ca oxigenul să piardă în spaţiu.

Jack Swigert şi Jim Lovell
Jack Swigert şi Jim Lovell

Astronautul Jack Swigert a raportat accidentul: „OK, Houston, am avut o problemă aici”.

Partea din naveta Apollo care trebuia să readucă astronauţii prin atmosfera terestră după misiune - modulul de comandă - a trebuit să fie închisă pentru a fi conservate resursele. Echipajul a folosit modulul lunar ca barca de salvare. Echipajul a amerizat în Oceanul Pacific.

Fred Haise, în timp ce se odihnea
Fred Haise, în timp ce se odihnea

Înainte de asta, echipajul a folosit camera de 16mm pentru a înregistra scene din perioada petrecută în naveta spaţială. Înregistrările au o calitate scăzută pentru standardele de azi.

Saunders s-a folosit de acestea pentru a dezvălui noi perspective în lupta echipajului pentru supravieţuire.

Lovell şi Swigert
Lovell şi Swigert

Într-un interviu pentru noul documentar „Apollo 13: Home Safe” al NASA, Haise îşi aminteşte cât de multă umeazeală era în modulul de comandă. Astronauţii ştergeau cu prosoape panourile de comandă de teama ca apa să nu cauzeze scurtcircuite care ar fi putut duce la incendii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.