Programul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Culturii Române de la Cracovia, organizată de Institutul Cultural Român de la Varşovia în perioada 8-12 mai, marchează 35 de ani de la prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est, şi include dezbateri pe marginea unor volume recent apărute în limba polonă, proiecţii de film, un recital de muzică clasică, o expoziţie de fotografie, dar şi întâlniri cu o serie de polonezi care contribuie la apropierea culturii române de cea polonă.
„Ediţia din acest an a acestui program tradiţional al ICR – Zilele Culturii Române la Cracovia – are o însemnătate deosebită în contextul în care prefaţează deschiderea Sezonului cultural România-Polonia, dar mai ales pentru că marchează 35 de ani de la căderea regimurilor comuniste din estul Europei. Este important să conştientizăm trecutul comun – inclusiv experienţele traumatizante pe care le-am trăit împreună – şi să analizăm aceste istorii comune pe care le aducem în atenţia publicului“, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman.
„Dinspre prezent, privim la cei care au avut curajul să se opună opresiunii, facem un bilanţ de etapă şi chestionăm viitorul Occidentului. Dincolo de analiză, sărbătorim bucuria muzicii, a filmelor, a cărţilor, a călătoriilor şi a întâlnirilor cu oamenii pentru care România este pasiunea şi meseria lor“, a declarat directorul ICR Varşovia, Ovidiu Dajbog-Miron.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Invitatul special al ediţiei este scriitorul şi regizorul român de teatru Virgil Tănase, figură emblematică a disidenţei anticomuniste româneşti de la Paris. Prezenţa acestuia la Cracovia este prilejuită de apariţia în traducere poloneză a biografiei sale dedicate lui Camus (Ed. PIW). Virgil Tănase va dialoga cu dr. Maciej Kałuża şi dr. Paulina Frankiewicz, doi specialişti în gândirea filozofică a lui Albert Camus, în data de 8 mai, la Collegium Paderevianum – Universitatea Jagiellonă. Cea de-a doua întâlnire, intitulată „Intelectualii în exil”, va fi găzduită de Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia în data de 9 mai. Punctul de plecare pentru dialogul cu prof. Kazimierz Jurczak, traducător, şeful Catedrei de Limba Română la Universitatea Jagiellonă, va fi documentarul Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, r. Ionuţ Teianu, care relatează detaliile tentativei de asasinat care i-a vizat pe Paul Goma şi Virgil Tănase.
În timpul Festivalului Culturii Române va avea loc şi lansarea traducerii poloneze a cărţii semnate de Lucian Boia Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine. Despre traducere şi viitorul Europei vor dezbate duminică, 12 mai, la librăria Compare Bookstore, Bogumił Luft, autorul traducerii, fost ambasador al Poloniei la Bucureşti şi Chişinău, şi Szymon Kloska, critic literar şi jurnalist cultural. Volumul Koniec Zachodu? W stronę jutrzejszego świata de Lucian Boia a apărut la Editura PIW.
Ecoul prestigiosului Concurs Internaţional „George Enescu” va răzbate până la Cracovia graţie unui recital extraordinar cu lucrări de Enescu, Wieniawski, Szymanowski şi Debussy susţinut de Jarosław Nadrzycki (vioară) şi Joanna Zathey (pian). Jarosław Nadrzycki este câştigător a numeroase premii la concursuri internaţionale de interpretare, inclusiv al Premiului special pentru cea mai bună interpretare a unei sonate pentru vioară şi pian de George Enescu (2009). Recitalul, care-şi propune să promoveze competiţia muzicală românească, va avea loc în Aula Florianka joi, 9 mai, şi este organizat în colaborare cu Artexim România. La rândul ei, pianista Joanna Zathey este laureată a nenumărate concursuri internaţionale de interpretare din Polonia, Germania, Italia, Franţa.
Festivalul Culturii Române nu este doar o sărbătoare a culturii româneşti, ci şi un eveniment prin care ICR Varşovia îi celebrează pe acei polonezi care îşi dedică timpul, energia şi creativitatea pentru a apropia România de Polonia. În zilele de 11 şi 12 mai, Dorota Filipiak, autoarea cărţii Rumunia. Pęknięte lustro Europy („România. Oglinda spartă a Europei“), va modera la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia două întâlniri cu patru polonezi cărora România le-a cucerit inimile, deschizându-le noi perspective profesionale.
Sâmbătă, 11 mai, Dorota Filipiak va discuta cu Julia Obrzut, activă în promovarea studierii limbii române, şi Martyna Duda, iniţiatoarea unui proiect de promovare turistică a ţării noastre, iar duminică, 12 mai, cu dr. Ewa Chwałko, alpinistă şi autoare premiată de literatură de călătorie, a doua femeie din lume care a parcurs singură întreg lanţul carpatic, şi Stanisław Figiel, alpinist şi autorul unei serii de cult de ghiduri turistice despre România.
Programul acestei ediţii este completat de proiecţia a nouă filme româneşti în cadrul colaborării tradiţionale cu cinematograful Pod Baranami. Etapa cracoviană a Caravanei Noului Cinema Românesc, important program al reprezentanţei ICR, va fi inaugurată vineri, 10 mai, cu pelicula Libertate, r. Tudor Giurgiu, desemnată cel mai bun film românesc al anului 2023 la Gala Premiilor Gopo, şi o prelegere susţinută de criticul de film Miłosz Stelmach. Sâmbătă vor fi proiectate lungmetrajele Spre Nord, r. Mihai Mincan şi Tipografic Majuscul, r. Radu Jude. Insula, r. Anca Damian şi un calup de cinci scurtmetraje recente – Pisica moartă, r. Ana-Maria Comânescu; Toate neamurile, r. Alexandra Diaconu; Suruaika, r. Vlad Ilicevici, Radu C. Pop; Exerciţiu de concediu, r. Lara Ionescu; Două vorbe, trei minciuni, r. Ioachim Stroe – încheie duminică, 12 mai, ciclul de film.
Expoziţia în aer liber „Din zbor. Biserici fortificate din Transilvania”, cu fotografii semnate de Ionuţ Macri, prezintă publicului din Cracovia biserici fortificate săseşti, o parte aflate în patrimoniul mondial UNESCO, fotografiate din dronă. Expoziţia poate fi vizionată pe simezele exterioare ale bisericii Sfântului Iosif din Rynek Podgórski în perioada 8 mai – 14 iunie 2024.
Partenerii Festivalului Culturii Române de la Cracovia 2024: Editura Państwowy Instytut Wydawniczy, Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia, Universitatea Jagiellonă, Biblioteca Publică Voievodală, Societatea Polono-Română din Cracovia, Kino Pod Baranami, Artexim România şi Festivalul Internaţional „George Enescu”.
Accesul la evenimente este liber, cu excepţia proiecţiilor de film găzduite de cinematograful Pod Baranami.
Programul complet poate fi consultat şi pe pagina de internet www.icr.ro/warszawa, respectiv pe profilurile de Facebook şi Instagram ale Institutului Cultural Român de la Varşovia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.