Ilustratoarea şi scriitoarea coreeană Baek Heena a câştigat Astrid Lindgren Memorial Award 2020, cel mai important premiu din lume acordat pentru literatură pentru copii şi tineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut marţi, online, de la Stockholm.

Înainte de a dezvălui numele câştigătorului, ministra Culturii şi Democraţiei, Amanda Lind, a transmis un mesaj: „Trăim vremuri nesigure şi, în multe feluri, înspăimântătoare. Cum le putem explica ce se întâmplă copiilor noştri, când şi noi abia înţelegem? Astrid Lindgren nu se temea să le arate copiilor aspecte mai puţin luminoase ale vieţii. Ea avea încredere în copiii şi în adulţii din jurul lor să găsească moduri de a face faţă complexităţilor şi grijilor. Uneori, cu umor, alteori, cu seriozitate. (...) În aceste vremuri, când importanţa empatiei este mai clară ca niciodată, lectura este un mod de a reduce distanţele şi de a trece graniţe. Literatura etse un mod de a explora, de acasă, lumea sau chiar de a găsi noi lumi”.

Boel Westin, preşedinta juriului, a fost cea care a prezentat câştigătorul. „Cărţile ei vorbesc despre solitudine şi solidaritate, realizate cu un simt extraordinar pentru gesturi şi imagini”.

Premiul constă în 500.000 $ oferiţi de Guvernul suedez, care l-a înfiinţat în 2002. Acesta este cel mai mare premiu acordat pentru literatură pentru copii şi tineri. Un număr de 240 de scriitori din 67 de ţări au fost nominalizaţi pentru premiul de anul acesta. Sunt eligibili autori din toate ţările lumii. Cărţile lor nu trebuie traduse şi naţionalitatea, limba, premiile obţinute în trecut şi vânzările înregistrate nu sunt relevante.

Din România au fost nominalizaţi autorul Florin Bican, ilustratorii Andrea Kürti şi Vasile Olac.

Născută în Seul, în 1971, Baek Heena a studiat în oraşul natal, dar şi în California. A lucrat în publicitate şi în industria animaţiei şi multimedia. A publicat, odată cu naşterea fiicei ei, 13 cărţi ilustrate.

Prima ei carte este „Cloud Bread” şi are în centru doi pisoi care găsesc un nor şi îl aduc acasă, iar mama lor îl foloseşte pentru a face pâine pe care ei o mănâncă la micul dejun. Pâinea are proprietăţi magice şi le oferă celor care o mănâncă abilitatea de a zbura. Mediul şi personajele sunt realizate din hârtie, apoi fotografiate. Astfel, sunt obţinute imagini 3D.

De la debut, ea şi-a dezvoltat stilul prin tehnica unica, a creat lumi asemănătoare teatrului, folosind lumina pentru un efect accentuat. 

Anul trecut, premiul i-a fost acordat belgianului Bart Moeyaert.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.