Profesioniştii din turism de la Ierihon, oraş palestinian din centrul Cisiordaniei ocupate, speră să ia avânt în urma includerii unui sit arheologic pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La sfârşitul verii anului 2023, doar câteva zeci de vizitatori înfruntă soarele de la amiază pentru a se plimba prin situl preistoric Tell es-Sultan.

Situl, care este mai vechi decât piramidele egiptene, este o movilă de formă ovală situată în Valea Iordanului. Acesta conţine vestigii preistorice care stau mărturie a activităţii umane "între mileniile 9 şi 8 î.Hr.", potrivit UNESCO, agenţia Naţiunilor Unite pentru educaţie şi cultură.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aproape insesizabil din exterior, situl a primit un impuls în septembrie, când a devenit al patrulea sit înscris pe prestigioasa listă a Patrimoniului Mondial a UNESCO pentru statul Palestina.

Vestea a fost sărbătorită cu focuri de artificii, locuitorii imaginându-şi deja că această distincţie le va asigura zile mai bune în viitor.

"A fost prima dată când am crezut că există un fel de dreptate în lume", îşi aminteşte primarul oraşului, Abdoulkarim Sider. "Sper că acest lucru va avea un efect pozitiv semnificativ asupra numărului de turişti", a declarat el pentru AFP de la primăria sa.

Motivele pentru a vizita Ierihonul nu lipsesc, atât pentru pelerinii creştini, cât şi pentru curioşi.

Peisajul înconjurător este presărat cu situri biblice, inclusiv Mănăstirea Carantania, cocoţată pe versantul unui munte, locul în care tradiţia creştină plasează un episod din povestea evanghelică a tentaţiei lui Hristos.

La marginea oraşului milenar, palatul califului Umayyad Hisham Ibn Abdel Malik prezintă unul dintre cele mai mari ansambluri de mozaicuri din lume. După mai multe campanii de restaurare şi protecţie, se speră că pavajul va fi următorul care va primi atenţia UNESCO.

În mod paradoxal, în ciuda bogăţiei sale culturale, Ierihon atrage relativ puţini turişti.

În primul trimestru al anului 2023, 32.535 de persoane s-au cazat în hotelurile din regiune, potrivit Biroului Central Palestinian de Statistică (PCBS). În comparaţie, în aceeaşi perioadă, Betleemul, o Mecca a pelerinajului din apropiere, a primit 221.377 de vizitatori.

Aflată în faţa intrării în situl arheologic de la Tell es-Sultan, o turistă chineză recunoaşte că nu ştia de existenţa acestuia şi că a venit doar pentru restaurantul alăturat, una dintre opririle din călătoria sa cu autobuzul.

Mohammed Mansour, care se ocupă de dezvoltarea siturilor arheologice din Ierihon, este conştient de provocări.

"Vom construi un nou muzeu (pe situl Tell es-Sultan, n.r.)", a anunţat el, adăugând că totul va fi plătit, cel puţin parţial, din fonduri italiene.

Mansour nu oboseşte niciodată să descrie cu entuziasm cele 29 de straturi stratigrafice ale căror săpături au scos la iveală urme de aşezări care datează din mileniul al VIII-lea î.Hr. În acest sens, el consideră "fantastic" faptul că oameni din întreaga lume pot veni să le admire.

Însă Israelul - care ocupă Cisiordania din 1967 - este cel care eliberează vizele pentru turiştii care doresc să o viziteze, nu Autoritatea Palestiniană. Mansour povesteşte cu dezamăgire că vizitatorii cred adesea că se află în Israel şi nu în zona palestiniană autonomă.

El şi primarul deplâng faptul că mulţi turişti nu fac decât să treacă rapid prin Ierihon, ca o escală în cadrul unor excursii puse la cale adesea de ghizi israelieni.

O altă dificultate în promovarea regiunii este căldura apăsătoare care domneşte mai mult de jumătate de an. Ierihonul este o destinaţie care poate atrage palestinienii din Israel.

Chadia Dahamchi, care provine din Kafr Kana în Galileea (nordul Israelului), a găsit palatul lui Hicham "incredibil de frumos".

"Locul este într-adevăr sublim", insistă această femeie de 55 de ani, minunându-se de măiestria celor care au construit acest monument în secolul al VIII-lea d.Hr.

Sider sugerează iluminarea siturilor pentru a putea fi vizitate pe timp de noapte şi speră să încurajeze turiştii să exploreze mai mult Valea Iordanului.

"O zi nu este suficientă" pentru a vizita Ierihonul, rezumă primarul, care ar dori să dezvolte tururi ale palmierilor din jurul oraşului sau trasee de plimbare prin valea impunătoare.

"Ierihonul este cel mai vechi oraş din lume şi toată lumea are dreptul" de a-l vizita, conchide primarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.