Telescopul spaţial Hubble, a cărui durată de funcţionare a fost prelungită de NASA cu cel puţin cinci ani, până în 2021, a descoperit recent un roi stelar spectaculos, aflat la limita galaxiei noastre, Calea Lactee, informează 20minutes.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

NASA prezintă cu regularitate pe site-ul ei şi pe conturile sale de pe reţelele de socializare imagini spectaculoase realizate de telescopul spaţial Hubble. La sfârşitul săptămânii trecute, agenţia spaţială americană a publicat o fotografie remarcabilă, ce prezintă un roi stelar, pe care telescopul Hubble l-a descoperit în timp ce cerceta o galaxie apropiată de Calea Lactee. 

Roiurile de stele reprezintă o aglomerare de stele, legate prin gravitaţie. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Roiul stelar descoperit de Hubble se află la o distanţă de 135.000 de ani-lumină faţă de Terra. El a primit numele NGC 1854 şi este alcătuit din stele de culori diferite. 

Cele care apar de culoare roşie în acea imagine sunt mai reci decât Soarele, fiind stele la final de viaţă sau cu dimensiuni foarte mici, denumite ”pitice roşii”. Stelele în culori care tind spre verde sau albastru sunt mult mai tinere, fierbinţi şi mult mai masive decât Soarele. 

NGC 1854 este alcătuit din peste 30 de miliarde de stele şi este doar unul dintre roiurile de stele care formează Marele Nor al lui Magellan.

Graţie acestor imagini realizate de NASA, cercetătorii de la NASA vor putea să monitorizeze evoluţia acelor roiuri stelare. 

În paralel cu publicarea acestei fotografii, NASA a anunţat că misiunea telescopului Hubble va fi prelungită cu cel puţin 5 ani, până în 2021. 

Astfel, Hubble va avea posibilitatea de a funcţiona în paralel cu succesorul său, telescopul spaţial James Webb, care va fi lansat în 2018.

Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de ştiinţă imagini spectaculoase ale Universului şi, deşi a suportat câteva reparaţii, dintre care cea mai recentă a fost efectuată în 2009, el continuă să funcţioneze şi să se dovedească extrem de eficient. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.