History Channel propune în luna ianuarie seria de programe „Iarna Misterelor" pentru a descoperi misterele lumii noastre. Actorul Paul Ipate şi exploratoarea Simina Cernat prezintă „Misterul Aurului Dacic" în căutarea comorilor dacice pierdute, iar Marcel Iureş cercetează o serie de enigme fără răspuns în „Enigmele României". Actorul William Shatner explorează necunoscutul în seria „Inexplicabil", iar fraţii Lagina prezintă un nou sezon din „Blestemul Insulei Oak".
„Misterul aurului dacic” (Parte din Iarna Misterelor), din 1 ianuarie, lunea de la ora 21.00
În urmă cu aproximativ 2000 de ani, romanii au cucerit Dacia, un ţinut în care se putea găsi aur literalmente oriunde: de la albia râurilor până la defileurile întortocheate şi vârfurile împădurite.
Pornind de la Roma antică şi sfârşind până în vârfurile Munţilor Orăştie şi în albiile râurilor din jurul Sarmizegetusei, „Stonehenge-ul" României, cei doi exploratori se întâlnesc cu experţi locali şi căutători de aur şi care s-au cufundat în misterele şi pământurile unde astăzi se află cele mai mari rezerve de aur din Europa. Telespectatorii îi vor vedea pe Paul Ipate şi Simina Cernat în grote, în râuri, păduri adânci şi mine abandonate, dar şi la înălţime, ghidaţi de tehnologia cu infraroşu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cu determinare şi umor, cei doi discută cu istoricii autohtoni care au inspectat cu atenţie aurul, artefactele, bijuteriile, monede şi comorile dacice, încercând să caute răspunsuri la diverse întrebări: Cum au călătorit 160 de tone de aur pe o distanţă de peste 1.000 de kilometri prin ţinuturi sălbatice cu 2000 de ani în urmă? Paul şi Simina stau de vorbă cu experţi mondiali din Italia, Germania şi România despre tezaurul nedescoperit şi despre triburile dacice nemiloase care au dispărut de pe aceste meleaguri, aproape fără urmă. Reconstituirile istorice readuc la viaţă evenimentele şi mitologia obscură din vremurile Daciei Antice.
„Vânătorii de mistere”/ „Trutheseekers”, premiera luni, 1 ianuarie, de la ora 22.00
De-a lungul istoriei, anumite civilizaţii, evenimente şi obiecte ne-au fascinat şi ne-au inspirat să cercetăm mai profund, să ne căţărăm mai sus şi să mergem mai departe în căutarea noastră nesfârşită de a fi primii care descoperă adevărul. În această serie, analizăm unele dintre cele mai emblematice mistere ale lumii. Ne întoarcem la începuturi pentru a vedea cum miturile transmise de-a lungul timpului au devenit unele dintre cele mai mari mistere pe care le cunoaştem astăzi. Dacă am învăţat ceva, este că acolo unde există mister vor exista întotdeauna „vânătorii de mistere", oameni care nu se vor opri pentru a descoperi adevărul din spatele miturilor şi legendelor.
Marcel Iureş prezintă „Enigmele României” (Parte din Iarna Misterelor), din 10 ianuarie, miercurea, de la ora 23.00
Actorul Marcel Iureş cercetează o serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, castele, crime, lumini cereşti, tulburări mentale şi ritualuri religioase ascunse.
Cele 6 episoade vor explora mistere şi enigme din istoria României, cum ar fi locul în care se află mormântul lui Vlad Ţepeş, cauza morţii poetului naţional Mihai Eminescu, căutarea tablourilor dispărute în urma „marelui jaf" de la Muzeul Brukenthal din Sibiu sau misterul iahtului Ostara - o navă cu o comoară de aur a unor nobili ruşi, care au fost găsiţi ucişi aproape de malul românesc al Deltei Dunării în timp ce fugeau de bolşevici.
„Mistere nedesluşite” (Parte din Iarna Misterelor), marţi-miercuri, de la ora 22.00
De la dispariţiile Ameliei Earhart şi a infamului pirat aerian D.B. Cooper la activitatea paranormală de la ferma Skinwalker, Zona 51 sau Triunghiul Bermudelor, fiecare episod abordează cazurile prin interviuri cu experţi, imagini de arhivă şi reconstituiri, fiind expuse şi teorii contradictorii pentru a-i oferi telespectatorului opţiunea de a decide care teorie este mai explicabilă.
„Blestemul insulei Oak” | Sezonul 11, premiera marţi, 9 ianuarie, de la ora 22.00
Legenda comorii ascunse pe insula Oak porneşte în jurul anului 1700, când au fost observate lumini în mijlocul nopţii, iar cei trimişi să investigheze pe insulă nu s-au mai întors. Mai apoi, câţiva copii plecaţi acolo cu barca au găsit o groapă ciudată pe insulă. Descoperirea lor a dat naştere unei vânători care continuă şi astăzi şi în care au fost implicaţi inclusiv preşedintele american Franklin D. Roosevelt şi actorul John Wayne.
În ultimele două secole, comoara ascunsă pe insula Oak a pus pe jar imaginaţia multor aventurieri care au cheltuit sume uriaşe pentru a o descoperi, iar alţi şase oameni şi-au pierdut viaţa în încercarea de a-i da de urmă. După 226 de ani, misterul insulei Oak este pe cale de a fi elucidat.
În noile episoade, în timp ce Rick şi Marty Lagina şi echipa lor îşi reiau misiunea de a elucida misterul Insulei Oak, ei fac o serie de descoperiri dintre cele mai istorice scoase vreodată la iveală în America de Nord.
„Cum explici asta? | Sezonul 4”, premiera miercuri, 17 ianuarie, de la ora 21.00
Seria investighează dovezi despre cele mai misterioase fenomene şi creaturi inexplicabile. Bigfoot, OZN-uri, sunete apocaliptice, mutanţi din adâncuri, conspiraţii. Dovezile sunt pretutindeni, dar veridicitatea lor este de multe ori una dubioasă.
Alături de gazda emisiunii, jurnalistul veteran Tony Harris, pornim în căutarea răspunsurilor, nu luăm nimic de-a gata şi examinăm cu atenţie fiecare detaliu. Căutăm sursa de multe ori anonimă a acestor înregistrărilor, demascăm falsurile şi scoate în evidenţă dovezile credibile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.