Peste 300.000 de cărţi au fost scoase din şcolile şi bibliotecile turceşti şi distruse după tentativa de lovitură de stat eşuată din 2016, potrivit ministrului turc al Educaţiei, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul turc al Educaţiei, Ziya Selçuk, a anunţat săptămâna trecută că 301.878 de cărţi au fost distruse ca urmare a operaţiunii întreprinse de Guvern în legătură cu Fethullah Gülen, clericul musulman stabilit în Statele Unite care este acuzat de guvernanţii turci că a instigat în 2016 la lovitura de stat militară eşuată. Gülen a negat implicarea. 

Informaţia a fost relatată mai întâi de ziarul Hürriyet, cu imagini cu cărţi care au fost confiscate şi arse.

Potrivit site-ului Turkey Page, care se descrie drept "un mic grup de jurnalişti tineri care încearcă să fie voce pentru tinerii turci care suferă sub un regim opresiv”, în 2016 o carte de matematică a fost interzisă pentru că prezenta iniţialele lui Gülen într-o problemă de tipul "din punctul F în punctul G". 

În decembrie 2016, ziarul BirGün a anunţat că 1,8 milioane de manuale au fost distruse şi republicate întrucât exista cuvântul "Pennsylvania", unde locuieşte Gülen, într-o incintă păzită. 

Străzile din Ankara cu numele lui Gülen au fost redenumite. 

Organizaţiile care luptă pentru libertatea de exprimare s-au arătat alarmate de comentariile ministrului turc al Educaţiei. "În doar trei ani, piaţa publicaţiilor din Turcia a fost decimată, cu 29 de edituri închise din cauza unui decret urgent pentru că ar fi răspândit "propagandă teroristă", a transmis PEN International. 

Potrivit unui raport din 2018 al organizaţiei din Marea Britanie, ca urmare a decretului, 200 de trusturi de presă şi publicaţii au fost închise, 80 de scriitori investigaţi şi persecutaţi şi 5.822 de academicieni demişi din 118 universităţi publice. 

"Guvernul şi-a sporit dramatic influenţa în mass-media şi pe piaţa editorială, reducând astfel la tăcere vocile critice", a spus PEN. "Solicităm autorităţilor din Turcia să permită redeschiderea şi funcţionarea independentă a editurilor şi să pună capăt ofensivei de reprimare a libertăţii de exprimare". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.