Guvernul american va cere unui judecător să oblige Google să renunţe la browserul său Chrome, potrivit Bloomberg. O astfel de sancţiune împotriva gigantului tehnologic, găsit vinovat de practici anticoncurenţiale în gestionarea celebrului său motor de căutare, ar fi istorică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei intenţionează, de asemenea, să ceară măsuri privind noile instrumente generative de inteligenţă artificială (AI) şi sistemul său de operare mobil Android, potrivit unor surse anonime apropiate de caz, citate luni de agenţia de presă.

Google a fost găsit vinovat vara trecută de Amit Mehta, un judecător federal din Washington, de practici ilegale pentru stabilirea şi menţinerea monopolului său în domeniul căutărilor online.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceasta din urmă s-ar putea pronunţa asupra sancţiunii în august 2025, după primirea cererii oficiale a autorităţilor în noiembrie şi audierea ambelor părţi în aprilie.

Posibilitatea de a solicita o divizare a Google marchează o schimbare radicală din partea autorităţilor americane din domeniul concurenţei, care au lăsat în mare parte giganţii tehnologici în pace de când au eşuat să despartă Microsoft în urmă cu douăzeci de ani.

Ministerul doreşte ca Google să scindeze Chrome, cel mai utilizat browser web din lume, deoarece acesta reprezintă un punct de acces important la motorul de căutare, subminând şansele potenţialilor concurenţi.

Potrivit StatCounter, în septembrie, Google deţinea 90% din piaţa globală a căutărilor online şi chiar 94% pe smartphone-uri.

De asemenea, se aşteaptă ca autorităţile antitrust să propună Google să despartă Android de celelalte produse ale sale, inclusiv motorul de căutare şi magazinul de aplicaţii mobile Google Play, potrivit Bloomberg.

De asemenea, guvernul vrea să ia măsuri cu privire la rezultatele căutărilor formulate de inteligenţa artificială generativă, „AI Overviews”, care răspund direct la întrebările utilizatorilor, fără a fi nevoie să acceseze linkuri.

Multe site-uri se plâng de o scădere a traficului, iar rivalii Google în materie de căutare online consideră că acest nou format nu le lasă nicio şansă de a ieşi în evidenţă.

Procesul de zece săptămâni a scos la iveală sumele uriaşe plătite de filiala Alphabet pentru a se asigura că Google Search este instalat în mod implicit, în special pe smartphone-urile produse de Apple şi Samsung.

Procedurile au fost iniţiate sub administraţia lui Donald Trump şi au continuat sub preşedinţia lui Joe Biden.

În cazul în care judecătorul va susţine propunerile autorităţilor, acestea ar putea remodela piaţa căutărilor online şi industria înfloritoare a IA generativă.

Însă schimbările, dacă vor avea loc, vor dura probabil mai mulţi ani, Google intenţionând să facă apel.

Contactat luni de AFP, Departamentul de Justiţie nu a făcut niciun comentariu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.