Grupul francez Zone Libre, format din Serge Teyssot-Gay, cofondator al formaţiei Noir Désir, şi bateristul Cyril Bilbeaud, fost membru al trupei post-punk Sloy, duo-ul american A Hawk and a Hacksaw şi artistul finlandez Kimmo Pohjonen susţin ”cine-concerte” la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Cine-concertul ”Zone Libre revisite 2001”, susţinut de duo-ul Zone Libre, are loc pe 29 mai, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) din Cluj-Napoca, iar preţul unui bilet este de 15 lei.
Proiectul muzical este unul ambiţios şi inedit, care a presupus remixul unei capodopere a genului SF - ”2001: O odisee spaţială” (1968), de Stanley Kubrick.
Grupul Zone Libre este recunoscut pentru experimentele rock şi rap, coloane sonore şi acompaniament original pentru filme mute ca ”Nosferatu” (1922), de F.W. Murnau, ”The Cabinet of Dr. Caligari” (1920), de Robert Wiene, ”Tabu” (1931), de F.W. Murnau, şi ”Dr. Jekyll and Mr. Hyde” (1931), de Rouben Mamoulian.
Însoţită de muzica personală a celor doi artişti, versiunea remontată a ”Odiseei Spaţiale” capătă noi semnificaţii. Proiectul a fost creat pentru festivalul Printemps des ciné concerts şi este parte a parteneriatului TIFF cu Brussels Film Festival.
Faimos pentru concertele susţinute la un instrument al cărui sunet l-a revoluţionat - acordeonul -, finlandezul Kimmo Pohjonen revine în România, la TIFF, după concertul susţinut în 2014, la Festivalul de Jazz de la Gărâna. El va concerta pe 30 mai, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor.
A lansat peste 10 albume, a compus muzică de film, a avut turnee în întreaga lume şi colaborări, printre altele, cu cvartetul ucrainean DakhaBrakha, invitat la TIFF 2013, şi Kronos Quartet (SUA).
Artistul a primit premiul Aesthetic Act of 2012, pentru un proiect cu muzicieni de stradă români din Helsinki. În acelaşi an, i-a fost acordat Ordinul Leul Finlandei/ premiul Pro Finland, una dintre cele mai înalte distincţii finlandeze.
Kimmo Pohjonen este subiectul unui documentar, ce va fi proiectat la TIFF cu o zi înainte de concert, ”Soundbreaker”, de Kimmo Koskela. Selectat în numeroase festivaluri, filmul trece prin cariera de 35 de ani a artistului şi conţine interviuri, fotografii, muzică şi materiale de arhivă inedite.
La TIFF, Kimmo Pohjonen (acordeon, voce, sunete) va concerta alături de Heikki Iso-Ahola (design de sunet) şi Otso Vartiainen (design de lumini). Preţul unui bilet este 25 de lei, până pe 1 mai, şi 30 de lei, după această dată.
A Hawk and a Hacksaw realizează un acompaniament live pentru ”Umbrele strămoşilor uitaţi/ Shadows Of Forgotten Ancestors”, de Sergei Paradjanov, pe 31 mai, de la ora 20.00, la CCS, şi, pe 1 iunie, de la ora 22.00, la Casa TIFF. Biletele costă 15 lei.
Jeremy Barnes (fost membru Neutral Milk Hotel) şi Heather Trost, renumiţi pentru combinaţia pe care o fac între genurile gipsy şi klezmer sau mariachi, propun un proiect balkan-folk multi-instrumental.
Cei doi artişti americani vor acompania live, cu muzică originală, pelicula din 1964 a regizorului ucrainean Sergei Paradjanov, unul dintre puţinele filme din lume vorbite în limba huţulilor.
Muzica lăutărească şi cea tradiţională românească au fost o sursă de inspiraţie constantă pentru acest duo. Albumul ”The Way the Wind Blows” (2006) a fost înregistrat parţial în satul Zece Prăjini, cu Fanfara Zece Prăjini.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care are loc între 27 mai şi 5 iunie, la Cluj-Napoca, este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii şi Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
Biletele pentru evenimentele TIFF au fost puse în vânzare, vineri, pe biletmaster.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...