Georgică Severin, preşedinte - director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost audiat miercuri în Comisia de cultură din Camera Deputaţilor, unde a făcut mai multe precizări legat de acuzaţiile aduse într-o anonimă în care era solicitată demiterea lui din funcţie.
Fost preşedinte al Comisiei de Cultură din Senat şi preşdinte al SRR din aprilie 2017, Severin s-a prezentat miercuri în faţa deputaţilor, la solicitarea deputatului PNL Bogdan Gheorghiu.
Gheorghiu a motivat: „Nu sunt de acord cu reclamaţiile neasumate - e o semnătură, într-adevăr, Colectivul jurnaliştilor din SRR, dar nu ştim cine sunt. Totuşi, este vorba despre o serie de acuzaţii grave, din acest motiv mi s-a părut oportun să discutăm. Dacă mă uit la înşiruirea de deplasări... E bun schimbul de experienţă, dar sunt cam multe într-un timp atât de scurt”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În replică, Georgică Severin a spus că nu există, din punct de vedere legal, o organizaţie cu acest nume în Societatea Română de Radiodifuziune.
„Mulţi dintre cei care semnează Colectivul Jurnaliştilor nu sunt jurnalişti - sunt persoane nemulţumite care, fie nu au fost alese în Consiliu de Administraţie de către colegi sau au pierdut diverse funcţii - şi nu i-am ales eu. Când avem 10 sindicate, lupta se dă prin atacarea conducerii”, a punctat Severin.
El a răspuns, pe rând, mai multor reclamaţii aduse de colectivul anonim. „Pe 18 mai, ISU a verificat toate sediile şi nu a găsit nimic în neregulă”, a declarat Severin legat de canistrele cu benzină despre care angajaţii spun că au fost depozitate într-un mod necorespunzător.
„Contractul cu OMV a expirat, iar cei de la Tehnic au decis ca toate maşinile să facă un plin înainte de asta. Nimic altceva. Pentru a evita un conflict de interese, pentru ca soţia mea lucra la OMV, acum nu mai e cazul, şeful de la Tehnic s-a ocupat de contract. Nu au existat 200 de canistre, am întrebat după ce am auzit si eu. Erau 36 - pentru fiecare maşină”.
Cât despre numărul mare al deplasărilor întreprinse în afara ţării în ceva mai mult de un an de când a preluat funcţia, Severin a afirmat: „În conformitate cu Legea 41, PDG e singurul care are drept de reprezentare a SRTv şi SRR. Aşa că toate deplasările, care sunt reale, au fost făcute la reuniuni programate dinainte. Am încercat mereu ca ele să fie cât mai scurte şi cât mai operative. De exemplu, pe cea de la Singapore am făcut-o în 4 zile, dintre care 2 zile le-am stat pe avion. (...) Deşi legislaţia îmi dă dreptul la rang de ministru, toate călătoriile mele din Europa au fost făcute la clasa Economic”.
El a negat că ar fi fost dat un ordin special privind achiziţionarea biletelor de avion, precum şi implicarea lui în politica editorială a posturilor radioului public. „Asist la videoconferinţe fără să intervin. Legat de vedetele noastre, nu am putut să marginalizez pe nimeni, pentru că nu m-a interesat. Există o tendinţă a multor jurnalişti să creadă că emisiunile sunt ale lor, dar dacă cineva din conducerea posturilor a schimbat grila, ei au avut impresia că le-a luat cineva emisiunea”.
Deputatul Kelemen Hunor a precizat: „Nu trebuie să intervină editorial, dar nu trebuie să i fie cerut să crească audienţa. Trebuie să fie de calitate (...) nu să alerge după bani”. Cât despre deplasările PDG, el a făcut o precizare ironică spunând că pentru o economisire de 300 de euro preşedintele ar trebui să meargă pe jos.
Deputatul USR Iulian Bulai a vrut să ştie în ce fel a influenţat eliminarea taxei radio - TV radioul public. „Din punctul de vedere al SRR, eliminarea nu ne-a afectat. Dimpotrivă. Deoarece plăteam mari comisioane către companiile de electricitate. Ce ne afectează, şi aici solicit sprijinul Parlamentului, este clarificarea legislaţiei”, a spus Severin. Suma alocată este, cu aproximaţie, aceeaşi, a mai afirmat el.
O altă întrebare a fost legată de scăderea cu 150.000 a numărului de ascultători ai SRR, în decurs de 2 ani. Aceasta a fost pusă de Severin pe seama scăderii generale a numărului celor care ascultă radioul, odată cu intrarea pe piaţă a serviciilor de streaming, dar şi că unele posturi ale SRR sunt de nişă.
El a vorbit şi despre angajaţii care au semnat contracte pe perioadă determinată: „De când sunt PDG am fost drastic cu aceste angajări pe perioadă determinată, mai ales în cazul orchestrelor, pentru că nu găsim oameni, în rest, am angajat doar pe proiecte, la recomandarea şefilor de posturi”.
Despre salariile jurnaliştilor din SRR, acestea sunt, în medie, de 2.500 de lei, iar cel al muzicienilor din Orchestră, aproape de 5.000 de lei. „În Radio au fost mari discrepanţe salariale. Legislaţia nu îmi dă voie să micşorez salariul cuiva. Jurnaliştii din radio au salarii mai mari decât la posturile private. Nu mă refer la cele câteva vedete ale altor posturi”.
Referitor la proiectul de separare a celor două funcţii - preşedinte şi director general - Georgică Severin a spus că „după un an de experienţă, nu mi-am schimbat poziţia şi cred că cele două trebuie separate”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...