ONG-ul Reporteri fără Frontiere (RSF) solicită joi ca punctul de trecere a frontierei Rafah din Gaza să fie deschis jurnaliştilor, unde armata israeliană şi-a extins operaţiunile terestre.
Acest punct de trecere dintre Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, şi Egipt, este controlat de palestinieni şi egipteni, scrie AFP.
Cu toate acestea, subliniază comunicatul de presă RSF, "Israelul monitorizează toate activităţile de la graniţa de sud şi a bombardat această poartă de frontieră de patru ori la începutul războiului".
În acest comunicat de presă, organizaţia solicită autorităţilor israeliene şi egiptene să "deschidă porţile" punctului de trecere a frontierei "pentru ca jurnaliştii să poată, în sfârşit, să vină şi să plece de ambele părţi ale graniţei".
"Jurnaliştii care au fost nevoiţi să evacueze nordul sunt acum ordonaţi de Israel să se adune la graniţa cu Egiptul, fără posibilitatea de a o traversa. În schimb, reporterii internaţionali sunt împiedicaţi să intre", subliniază organizaţia.
"În două luni de război, niciun reporter nu a avut voie să intre în Fâşia Gaza prin Rafah, ceea ce subminează în mod clar capacitatea presei de a acoperi conflictul", continuă RSF.
Şi să ne amintim că "58 de jurnalişti au fost ucişi în Gaza, inclusiv 14 în timpul îndatoririlor lor, de atacurile israeliene".
Ca răzbunare pentru atacul din 7 octombrie, care a făcut 1.200 de morţi conform autorităţilor, Israelul a jurat că va "anihila" Hamas, iar armata sa efectuează bombardamente devastatoare asupra teritoriului palestinian asediat, alături de o vastă operaţiune terestră lansată în 27 octombrie.
Ministerul Sănătăţii condus de Hamas a raportat marţi că 16.248 de persoane au murit, mai mult de 70% dintre ele femei, copii şi adolescenţi, în bombardamentele israeliene din Gaza.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.