Polirom va lansa în premieră, pe platforma gaudeamus.ro, în cadrul ediţiei online a Târgului de Carte Gaudeamus (16-22 noiembrie) cinci dintre cele mai recente apariţii ale acestei toamne editoriale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vizitatorii paginii Polirom de pe site-ul organizatorilor vor fi redirecţionaţi către partenerul oficial al târgului: elefant.ro.

Video-lansările Polirom la Gaudeamus 2020, ediţie exclusiv online:

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Luni, 16 noiembrie, ora 13.00 -  Lansare "Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină", de Fang Fang. Robert Şerban va fi în dialog cu Ana Maria Spătaru. O mărturie tulburătoare din timpul epidemiei de Covid-19 de la una dintre cele mai importante scriitoare contemporane din China.

Cele şaizeci de însemnări zilnice care compun jurnalul lui Fang Fang alcătuiesc un raport detaliat despre evoluţia epidemiei de coronavirus din Wuhan, începând din ziua apariţiei primului caz, până la momentul ridicării carantinei instaurate în oraş. Confuzia locuitorilor, deprimarea, suferinţa, frica, durerea sufletească a numeroaselor familii care i-au pierdut pe cei dragi, lupta îndârjită cu boala şi sacrificiile locuitorilor supuşi unor restricţii severe vreme îndelungată, toate aceste aspecte îşi găsesc locul în consemnările, uneori polemice, pe care autoarea le postează zi de zi pe internet, în pofida unei cenzuri acerbe ce ar fi dorit ca textele lui Fang Fang să nu ajungă la sutele de milioane de cititori.

Marţi, ora 12.30 - Lansare "Ghid de supravieţuire în pandemie. 500 de sfaturi de la adolescenţi pentru adolescenţi şi părinţi" de Mihai Copăceanu. Mihai Copăceanu şi Mihai Drugă (clasa a X-a, Liceul teoretic „Tudor Vladimirescu”, Bucureşti) vor fi în dialog cu Nona Rapotan. 

Bazată pe un studiu ce a inclus peste 1.200 de tineri, cartea de faţă arată în ce măsură pandemia le-a afectat educaţia, echilibrul psihoemoţional, relaţiile cu familia, alimentaţia şi utilizarea internetului, comportamentele de risc precum consumul de alcool şi fumatul. Dar, mai ales, oferă sugestii şi idei ale unor adolescenţi privind adaptarea la noua realitate, sfaturi ale medicilor şi recomandări de asistenţă şi consiliere psihologică gratuită. Un sprijin necesar într-o lume confruntată cu schimbări rapide şi bulversante.

Miercuri, ora 12.00 - Lansare "Gândacul", de Ian McEwan. Ioan Stanomir şi Dan Croitoru vor fi în dialog cu George Onofrei. 

Într-o bună dimineaţă, Jim Sams, „inteligent, dar în nici un caz profund”, se trezeşte metamorfozat în prim-ministrul MariiBritanii. Ştie că are o misiune de îndeplinit. Nimeni şi nimic nu va sta în calea hotărârii lui de-a împlini voinţa poporului: nici opoziţia, nici disidenţii din propriul partid, nici măcar regulile democraţiei parlamentare. În această satiră kafkiană de un umor caustic, Ian McEwan zugrăveşte o imagine deopotrivă absurdă şi atât de percutantă a societăţii britanice din era Brexit.

Miercuri, ora 12.30 - "Mánasteinn. Băiatul care n-a existat niciodată", de Sjón. Moni Stănilă şi Ovio Olaru vor fi în dialog cu Ştefan Ene. 

Islanda după Primul Război Mondial, devastată de gripa spaniolă, aventurile unui adolescent, un vulcan care erupe, cinematografele goale ale capitalei: acestea sunt coordonatele unui roman în care boala şi, prin extensie, moartea sau convalescenţa pândesc după fiecare colţ. Un roman ca un film, al cărui montaj reconstituie Reykjavíkul începutului de secol XX în toată frumuseţea lui degenerată.

Joi, ora 12.30 - "Oglinda dorinţelor", de Jonathan Coe. RaduParaschivescu va dialoga cu Nona Rapotan. 

Într-o zi micuţa Claire, încercând să scape de certurile părinţilor, se retrage în spatele casei, unde descoperă o oglinjoară spartă ce exercită o stranie atracţie asupra ei. Deşi e doar un ciob de sticlă, are puterea magică de-a transforma până şi realitatea cea mai urâtă într-o lume fabuloasă. Răsfrânt în oglindă, cerul cenuşiu devine de azur, iar casa modestă de la periferie în care locuieşte Claire se preschimbă într-un castel cu turnuri falnice, împodobit cu scoici. Timpul trece, iar Claire creşte, având mereu cu ea oglinda magică, în care îşi poate vedea chipul neatins de semnele pubertăţii şi relaţia dintre părinţii ei plină de armonie. Însă oglinjoara creează doariluzii, iar Claire, furioasă, vrea s-o arunce. Peter, un fost coleg de şcoală, o opreşte. Dar, când el o invită într-o seară în spatele casei, Claire rămâne uluită: Peter a găsit la rîndul lui un ciob de oglindă, ce se dovedeşte a fi o piesă dintr-un puzzle mult mai mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.