Garry Kasparov, considerat cel mai mare jucător de şah al tuturor timpurilor, prezent pentru prima dată la Bucureşti, a vorbit, la conferinţa Profit.ro “MAKING THE RIGHT MOVE”, despre Vladimir Putin şi despre cât de puternic poate deveni acesta, subliniind faptul că preşedintele Rusiei "nu joacă şah, ci poker, pentru că la poker poţi câştiga dacă trişezi”. "Putin este problema noastră, dar în cele din urmă, ca orice dictator, va deveni problema tuturor. Ce se întâmplă cu dictatorii care-şi distrug duşmanii şi îşi îndepărtează oponenţii merge mai departe de asta şi dacă vorbim de un dictator care are la dispoziţie forţa nucleară, el va provoca pe toată lumea", crede Kasparov.
Garry Kasparov, fost campion mondial pe parcursul a 15 ani consecutivi şi cel mai tânăr campion mondial din istoria şahului, a vorbit şi despre strategii şi tactici, despre adaptarea firmelor la cerinţele pieţei, despre colaborarea dintre calculator şi om şi despre importanţa instinctului.
"Problema este când nu mai foloseşti informaţii şi intervine omul. Când Steve Jobs a introdus noi produse nu existau informaţii valabile. Nu a inventat nimic, a pus diferite componente şi le-a pus în diferite combinaţii. Ironia este că, cu cât ai la dispoziţie mai multe informaţii, cu atât intuiţia umană este mai importantă”, afirmă Kasparov în legătură cu importanţa instinctului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Referindu-se la regulile jocului în politică, Kasparov a spus că nu este ca în matematică sau fizică, regulile nu sunt precise: "Cumva, am învăţat din istorie. Preferăm să nu vedem ceea ce este evident”.
"Ştiu despre KGB nu din cărţi, ci pentru că am trăit în Uniunea Sovietică, l-am auzit. Sigur, Rusia era prea slabă, Putin nu avea prea multe resurse, dar Putin este problema noastră, dar în cele din urmă, ca orice dictator, va deveni problema tuturor. Ce se întâmplă cu dictatorii care-şi distrug duşmanii şi îşi îndepărtează oponenţii merge mai departe de asta şi dacă vorbim de un dictator care are la dispoziţie forţa nucleară, el va provoca pe toată lumea. Când va înlocui economia cu propaganda, şi are nevoie de duşmani, nu de prieteni şi îi tot creează. Ce se întâmplă acum este rezultatul neglijenţei. Când lucram la această carte, „Vine iarna”, am citit multe memorii, de la Bill Clinton, Hillary Clinton, Colin Powell, Donald Ramsfeld, Bush , Dick Cheney. În cărţi, toţi ştiau cât de rău era Putin, dar când erai la putere, ce ai făcut? Fantastic!”, a afirmat Kasparov.
În cartea "Vine iarna. De ce trebuie opriţi Vladimir Putin şi inamicii lumii libere", după cum spune autorul Garry Kasparov, "nu există cuvântul Siria, iar dacă citeşti printre rânduri, mesajul nu este dacă Putin va ataca undeva, întrebarea este când şi unde?". "O va face şi va găsi un loc pentru atac (...) Dictatorii nu se întreabă niciodată de ce?, ci de ce nu?”, spune el.
Marele campion este de părere că dictatorii nu se pot ascunde în spatele zidului, trebuie să interacţioneze. "Nu pot fi productivi, nu pot fi inventivi, e haos. Pentru noi, fiecare viaţă este unică, pentru ei, a ucide milioane de oameni este o demonstraţie de forţă. De asta, vor continua să creeze conflicte, că e Putin, Al-Qaida, ISIS, conflictul este gura lor de aer”, consideră Kasparov.
El a mai spus că este important să nu uităm trecutul: "Fascismul a fost rău. Mulţi vor să reabiliteze comunismul. Cum de nu ai învăţat lecţia?”. "Comunismul a eşuat nu pentru că a fost implementat prost, ci pentru că a fost pe deplin implementat peste tot, fie în Uniunea Sovietică, în România, în Angola”, a continuat el.
Kasparov a vorbit şi despre ipocrizia liderilor actuali de a-şi mări puterea, spunând că "este rezultatul publicului de a nu-şi asuma riscuri”.
"Putin şi-a dat seama cum îşi poate folosi resursele limitate. Nu e Stalin, nu are armata lui, sau acelaşi imperiu, dar are o grămadă de bani, influenţează decizii. Poţi greu invinui oamenii pentru că vor să ducă vieţi confortabile, dar este un paradox al tehnologiei, tehnologie inventată în lumea liberă care a fost folosită agresiv”, a subliniat Kasparov.
Legat de tactică şi strategie, marele campion mondial la şah a vorbit şi despre jocul care l-a făcut celebru şi a spus că el a vrut să apere integritatea jocului spunând că Putin nu joacă şah, ci poker: "Dictatorii nu joacă şah. Şahul este 100% transparent. Dictatorii urăsc transparenţa. Ei joacă la şantaj, prin intrigi. Din această cauză spun că Putin nu joacă şah, ci poker. Pentru că în poker poţi câştiga dacă trişezi. Dictatori ca Putin, care sunt la putere mult timp, nu-şi permit strategii pe termen lung, pentru că până la un punct se gândesc la supravieţuire”.
"Dacă joci jocul tactic al dictatorului, dictatorul e în avantaj, pentru că nu-i pasă de libertatea presei, de Parlament, nu are timp de pierdut. Toţi politicienii se gândesc la beneficii imediate”, mai crede Kasparov.
Întrebat cum se simte, american, rus, Kasparov a spus că aparţine culturii ruse. "Mama este armeancă, tatăl evreu, am crescut în Baku. Copiii s-au născut la New York. Avem patru copii. Mama încă locuieşte la Moscova, cu unul dintre fii. Încă am paşaport croat. Simt că trebuia să fac ceva pentru ţara mea, dar am fost nevoit să locuiesc în altă parte, în Europa. Cât timp domnul Putin va fi la putere, un drum la Moscova va fi doar dus. Dar cred că atunci când va fi momentul, îmi voi ajuta ţara”, a mărturisit Garry Kasparov.
"Dacă ar fi să mă definesc, sunt rus în exil. Mă simt bine în SUA”, a adăugat Kasparov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.