Galeria şi Casa de Licitaţie AraArt a transmis, vineri seară, că o echipă de patru poliţişti de la Poliţia Sectorului 2 - Serviciul de investigare a criminalităţii economice s-a rpezentat cu mandat de percheziţie domiciliară în vederea identificării lucrării ”Natură statică cu carte şi pară” a pictoriţei Alma Redlinger. Galeria nu a fost înştiinţată în vreun fel că ar face obiectul vreunei cercetări penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Galeria şi Casa de Licitaţie AraArt precizează, vineri seară, într-un comunicat de presă, că o echipă formată din patru poliţişti de la Poliţia sectorului 2 – Serviciul de investigare a criminalităţii economice s-a prezentat cu ”mandat de percheziţie domiciliară” în vederea identificării lucrării ”Natură statică cu carte şi pară” a pictoriţei Alma Redlinger (1924-2017), Galeria şi Casa de Licitaţie AraArt nefiind înştiinţată în vreun fel că ar face obiectul vreunei cercetări penale.

”În acest context precizăm că lucrarea a fost depusă în anul 2021 pentru a fi expusă întruna din licitaţiile Casei AraArt. După o analiză amănunţită în care expertul Casei (cu doctorat cu „magna cum laude” în istoria artei) s-a raportat în analizarea imaginii la faptul că în interiorul unei creaţii, diferite sunt formulele plastice şi soluţiile artistice aplicate, ele modificându-se potrivit timpului şi contextelor în care artistul îşi dezvoltă arta, tocmai pentru ca ea să atingă perfecţiune, lucrarea, dealtfel excepţională ca formulă plastică, a fost acceptată, expertul considerând că face parte din prima perioadă de creaţie a pictoriţei Alma Redlinger”, se arată în comunicatul de presă.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Galeria şi Casa de Licitaţie AraArt face precizări şi cu privire la semnătură.

”În ceea ce priveşte semnătura, precizăm că specimenul de semnătură al pictoriţei Alma Redlinger (important instrument de lucru), nu se află pe site-ul „Tudor Art”, prestigios pentru integritatea profesională, atât în raport faţă de lucrările de artă comercializate, începând cu anii ’90, prin toate casele de licitaţie existente pe piaţa românească de artă, cât şi faţă de centralizarea tipurilor de semnături proprii unui artist plastic sau altul. Motiv pentru care lucrarea a fost doar analizată cu lampa UV (cu raze ultra violete), pentru ca lumina ultravioletă să poată descifra câmpuri de valoraţie şi de culori adăugate ulterior şi repictări mai vechi a desenului, inclusiv a semnăturii. Or radiaţiile ultraviolete au demonstrat că tehnica în care a fost executată lucrarea atribuită pictoriţei Alma Redlinger e una uniformă, fără intervenţii şi adaosuri de semnătură. Astfel că lucrarea a fost ridicată pe site-ul Galeriei şi Casei de Licitaţii AraArt. Lucrarea nefiind licitată, a rămas timp de mai bine de un an în expunerea galeriei”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit documentului, în primăvara anului 2023, Galeria AraArt a fost vizitată de Simion Daria, care s-a prezentat ca fiind fiica pictoriţei Alma Redlinger, şi care a comunicat că lucrarea nu poartă semnătura mamei sale.

”După o discuţie punctuală, în care expertul Casei a înterbat-o, în repetate rânduri, pe doamna Simion Daria (neţinând seamă de faptul că un membru de familie, fără studii de specialitate, nu se poate erija nici în expert de artă şi nici în grafolog), dacă contestă imaginea, răspunsul fiind, de fiecare dată, negativ. Pentru a evita o polemică prin aducerea la cunoştină doamnei Simion Daria că analiza autenticităţii unei semnături, excede atât profesiei de istoric de artă, critic sau expert în artă acestora revenindu-le numai sarcina în a constata dacă semnătura e conformă cu specimenul (inexistent în acest caz), cât, şi cu atât mai mult, oricărui membru de familie, expertiza care stabileşte acest fapt, fiind în specialitatea grafoscopie, i-a comunicat doamnei Simion că îl va convoca la sediul Galeriei pe deponentul presupusei lucrări a mamei sale pentru ca acesta să retragă lucrarea. Şi aşa s-a şi întâmplat”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit acestuia, de asemenea, în aceeaşi zi cu retragerea lucrării, Galeria a şters de pe propriul site toată informaţia privitoare la lucrarea atribuită pictoriţei Alma Redliger.

”Pe scurt lucrarea Almei Redlinger nu se mai află din luna aprilie 2023 nici în Galeria AraArt şi nici pe site-ul ei”, se mai arată în comunicatul de presă.

Poliţia Capitalei a anunţat, miercuri, că poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice - Sector 2 au pus în executare 2 mandate de percheziţie, la sediile a două societăţi comerciale, din  Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal privind săvârşirea de infracţiuni economice.

”În fapt, în perioada 11 aprilie 2023 - prezent, la două case de licitaţii ar fi fost scoase la vânzare un tablou şi un lot format din două lucrări, tablouri care, în fapt, nu au fost pictate de către un pictor celebru, dar care ar purta semnătura falsificată a artistului respectiv, pentru a crea apartenenţa de autenticitate. În urma punerii în executare a mandatelor de percheziţie, de la sediile casei de licitaţii au fost ridicate mai multe documente, printre care şi cele care ar fi stat la baza primirii lucrărilor”, a transmis atunci Poliţia Capitalei.

Sursa citată anunţa că persoanele vizate vor fi duse la audieri.  

”Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de realizarea, în scopul distribuirii de mărfuri-pirat, oferirea, distribuirea, deţinerea ori depozitarea sau transportul de mărfuri-pirat, în scopul distribuirii sau în scop comercial, promovarea de mărfuri-pirat prin utilizarea anunţurilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare, prin expunerea ori prezentarea către public a listelor sau cataloagelor de produse ori prin orice alte asemenea mijloace, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătura privată şi uz de fals”, a mai transmis Poliţia Capitalei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.