Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat luni, în conferinţa de presă premergătoare galei UNITER de la Timişoara şi în contextul luărilor de poziţie publice faţă de controversatele nominalizări, că „excelenţa trebuie premiată dincolo de orice altceva”. „Orice gală importantă are şi momente controversate, ceea ce face parte din viaţă, le vom folosi. E important să imprimăm ritmul anului”, a explicat Dragoş Buhagiar, preşedintele Uniunii Teatrale din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„UNITER este cea mai autorizată voce în acest moment în a susţine, evalua, lăuda şi critica viaţa teatrală din România, de data aceasta este vorba despre laude. MC are un parteneriat solid cu UNITER, nu suntem doar susţinători financiar, prin infrastructura pe care o avem, dar suntem într-un dialog permanent în ceea ce priveşte transformarea spre mai bine a fenomenului cultural, în ceea ce priveşte discuţiile pe legislaţie (...). Sper ca teatrul românesc să aibă parte de echilibrul, prestanţa, de viziunea UNITER şi de acum încolo. Având în vedere unele recente poziţionări publice, excelenţa trebuie premiată dincolo de orice altceva. Dacă eşti bun, trebuie să fii premiat. Dacă avem nevoie de categorii speciale pentru încurajarea unuia sau altuia din segmentele teatrului românesc, atunci să facem acest lucru. Dacă e nevoie de premii pentru tineri, facem premii pentru tineri. Dacă e nevoie să încurajăm arta de gen, să facem premii, dar premiile mari UNITER sunt pentru valoare, pentru creaţie, şi ele nu trebuie puse în segmente de un anumit fel sau altul”. 

Gala are un concept nou anul acesta, concept de care s-a ocupat regizorul Răzvan Mazilu, împreună cu Dragoş Buhagiar, scenograf şi preşedinte al UNITER. 

„Conceptul galei a fost adaptat nu doar evenimentului, ci şi oraşului. Ne-am gândit să revitalizăm acea perioadă înfloritoare, interbelică, a Timişoarei, şi, nu întâmplător, l-am rugat pe Răzvan Mazilu să se gândească la o formulă, pentru că am dorit să ritmăm gala, să fie o adevărată sărbătoare, cu temă, pregătită bine”, a spus Dragoş Buhagiar.

„Conceptul acestei gale nu-mi aparţine în totalitate, ci ne aparţine amândurora. A pornit de la spaţiul scenografic, creat de Dragoş, cel creat pentru spectacolul meu, care a avut loc în decembrie la Opera din Timişoara, „Bal la Savoy”. Este un spaţiu care este dincolo de spectaculosul lui. Este un spaţiu scenografic pentru o gală. Acolo sunt mai multe teme şi idei. Mă interesează musicalul, va fi o gală cu accente retro, dar şi accente trecute prin filtrul sensibilităţii publicului de astăzi, cu foarte multe poveşti, cu mult umor, va fi prezentată de patru actori tineri, Ana Bianca Popescu, Monica Odagiu, Lucian Ionescu şi Alex Ştefănescu, care semnează şi versurile cântecelor. Ne dorim să ne bucurăm că suntem împreună”, a spus Răzvan Mazilu. 

Momentele controversate, în care a fost implicată UNITER privind nominalizările, se vor regăsi în cadrul galei, a spus Dragoş Buhagiar. 

„Orice gală importantă are şi momente controversate, ceea ce face parte din viaţă, le vom folosi, ne dorim ca această gală să ţină trei ore, să fie a momentului. E important să imprimăm ritmul anului”, a explicat Buhagiar în conferinţa de presă. 

Ada Hausvater, manager al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, a declarat: „Deschidem spaţiile şi le transformăm pentru acest eveniment. Este foarte important să vedem să apreciem. În acest spaţiu industrial, modern, nou, vom găzdui o sală de spectacole pentru 200 de spectatori, practic vom deschide Fabrica de Decoruri. Teatrul Naţional din Timişoara poate produce decoruri de teatru pentru toată România. Ne întâlnim la Timişoara din 6,7, 8, 9 iunie”. 

În perioada 7-10 iunie vor fi prezentate la Timişoara trei dintre cele mai bine cotate spectacole de teatru ale anului 2022, nominalizate la premiile UNITER. Reprezentaţiile vor fi urmate de sesiuni Q&A cu publicul spectator.

Programul celor mai bune producţii teatrale ale anului 2022, la Timişoara:

7 iunie, ora 18.00 şi 21.00, Sala 2 a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara - Parcul Civic:
„Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod, producător Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

8 iunie, ora 19.00 & 9 iunie, ora 16.00, Fabrica de Decoruri a Teatrului Naţional, (str. Paul Morand nr. 9, în Parcul Industrial Freidorf), deschisă în premieră ca spaţiu de spectacol, cu această ocazie:
„Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley şi Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, producător Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

9 iunie & 10 iunie ora 19.00, Sala 2 a Teatrului Naţional - Parcul Civic:
„Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goşu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, producător Teatrul de Stat Constanţa

Biletele s-au pus în vânzare şi pot fi achiziţionate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara - Agenţia „Mărăşeşti”, str. Mărăşeşti nr. 2, marţi-duminică, orele 11.00-19.00, tel. 0256 201 117

Spectacolul Galei Premiilor UNITER va avea loc la Sala Mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara luni, 12 iunie, ora 20.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.