Gabriel Liiceanu, preşedinte al Grupului Humanitas, i-a adresat premierului Nicolae Ciucă o scrisoare în care vorbeşte referitor la cazul Emiliei Şercan, care a fost supusă în ultimele luni unei campanii de intimidare şi discreditare, despre „soarta pe care au avut-o în anii din urmă în Rusia jurnaliştii care şi-au ridicat glasul în numele adevărului”. Grupul Humanitas organizează joi, 7 aprilie, la ora 13.00 o conferinţă de presă privitoare la acest caz.
„Ştiţi, desigur, că meseria de jurnalist e una sacră în orice democraţie şi că orice atentat la profesiunea sau la integritatea lui ne trimite cu gândul la cele mai negre autoritarisme ale istoriei. Pentru intelectualii care cred în menirea lor de voci ale societăţii, orice adiere de agresare a unui jurnalist ne duce automat cu gândul la soarta pe care au avut-o în anii din urmă în Rusia jurnaliştii care şi-au ridicat glasul în numele adevărului. Ei au plătit fidelitatea faţă de mandatul lor cu viaţa: de pildă, au fost împuşcaţi, precum Anna Politovskaia în 2006 în casa scării unui bloc din Moscova. Am avut prilejul să păşesc într-o bună zi, ca invitat la o dezbatere în jurul statului de drept în România, în sala Parlamentului Europei care poartă numele acestei eroine. Şi vă rog să nu vă mire faptul că pentru noi, intelectualii umanişti, orice agresare a unui ziarist ne trimite cu gândul la aceste orori la care poate ajunge un stat în derivă.
Despre un jurnalist, de astă-dată român, este vorba în rândurile mele acum: despre doamna Emilia Şercan. În 2019, în urma „crimei" de a fi denunţat plagiatele doctorale în serie care aveau loc la Academia de Poliţie, Emilia Şercan a fost ameninţată cu moartea - iar Poliţia şi DNA au făcut lumină în acest caz în două luni - de rectorul Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, şi de prorectorul acestei instituţii, Mihai Marcoci.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acest comportament mafiotic nu s-a terminat aici. Începând cu data de 19 ianuarie a acestui an, doamna Emilia Şercan a fost supusă unei campanii susţinute de ameninţări, intimidări şi denigrări, în urma căreia a făcut repetate plângeri penale. La acestea, autorităţile statale, a căror menire este să apere pe orice cetăţean ameninţat sau pus sub presiune de infractori, au răspuns prin derobări şi tăcere şi au ales practic să blocheze ancheta ce ar urma să ducă la depistarea şi pedepsirea făptaşilor.
În punctul de vedere pe care l-a transmis ieri, guvernul a afirmat că susţine libertatea de exprimare (deşi, în treacăt fie spus, rolul unui guvern nu e să susţină, ci să garanteze libertatea de exprimare). Am dedus, aşadar, că v-a intrigat, ca pe noi toţi, acest straniu şi îngrijorător comportament al autorităţilor statului nostru”, scrie Gabriel Liiceanu în scrisoarea adresată prim-ministrului Nicolae Ciucă.
Grupul Humanitas organizează joi, 7 aprilie, la ora 13.00 o conferinţă de presă privitoare la cazul jurnalistei Emilia Şercan.
Gabriel Liiceanu l-a invitat pe Nicolae Ciucă la conferinţa de presă, „socotind că un punct de vedere al dumneavoastră în legătură cu atacurile la care a fost supusă Emilia Şercan şi, deopotrivă, cu ceea ce are aerul unei tergiversări a rezolvării pe cale instituţională a obstrucţionării statului de drept, ar duce la o clarificare a unei situaţii care ne îngrijorează pe toţi cei care credem că rolul dumneavoastră este şi acela de garant al democraţiei în România şi de funcţionare imparţială a instituţiilor statului”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.