Franţa a restituit oficial, joi, autorităţilor marocane aproximativ 25.000 de obiecte arheologice, un ansamblu excepţional care a fost confiscat în urma a trei controale la vamă şi care ilustrează "flagelul" bunurilor culturale, scrie AFP.
Înapoierea a avut loc în cadrul unei ceremonii solemne în oraşul Marsilia, la Muzeul Civilizaţiilor Europei şi Mediteranei (Mucem). Concret, obiectele, care cântăresc în total aproape trei tone, vor ajunge în Maroc la sfârşitul lunii.
Controalele datează din 2005 şi 2006, la Marsilia şi Perpignan. Şoferii, toţi de naţionalitate marocană, conduceau maşini de lux. "Oameni de bine în toate privinţele", "cunoscători", căci obiectele erau "tratate, spălate", a povestit joi Guy Jean-Baptiste, director regional al vămilor din Marsilia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
A fost nevoie de 15 ani pentru a le readuce în Maroc, timp pentru a efectua diverse proceduri, în special judiciare. Traficanţii au fost, de asemenea, amendaţi cu 120.000 de euro.
Unele dintre obiecte sunt legate de geologie, altele atestă „istoria bărbaţilor care au precedat scrierea”, a spus Xavier Delestre, curator regional de Arheologie la Drac Paca.
Printre aceste bunuri, un craniu de crocodil, fosile, dinţi de peşti sau repltile, sau plăci gravate dintre care unele datate din Neolitic.
Problema furturilor arheologice este un fenomen mondial "care a luat amploare în ultimii ani din cauza conflictelor pe care le-am cunoscut în jurul Mediteranei. Avem o creştere a vânzărilor ilegale, care sunt, de asemenea, favorizate de reţelele sociale, site-urile de vânzări online", a explicat Delestre.
Şi acest trafic poate şi "o potenţială sursă de finanţare a terorismului", a continuat Guy Jean-Baptiste.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.