Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a XXXIII-a, propune publicului, în perioada 24-29 octombrie, la Sala Media de la TNB (ora 16:00), o serie de spectacole-lectură pe texte scrise de dramaturgi europeni (inclusiv români). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
La finalul fiecărui spectacol vor avea loc sesiuni de discuţii cu publicul, la care vor participa o parte dintre autorii textelor dramatice, echipele de creaţie, precum şi un experţi în tematicile abordate de textele prezentate.
Acest modul de spectacole-lectură în FNT, coordonat de regizorul Bobi Pricop, este un prilej de a cunoaşte piese de teatru citite astfel pentru prima oară în România şi care abordează subiecte centrate pe realităţi acute. La ediţia de anul trecut, toate spectacolele au fost regizate de Bobi Pricop, anul acesta însă ele poartă semnătura regizorilor la început de drum: Anda Drăgan, Tania Drăghici, Mihai Gligan, Luiza Mihăilescu, Larisa Popa şi Monica Stoica.
În cadrul acestui modul, s-a organizat un concurs dedicat promovării piesei româneşti, cei selectaţi având posibilitatea să lucreze, timp de o lună, cu dramaturgi consacraţi, pentru a-şi putea dezvolta textele. Astfel, FNT devine o platformă de vizibilitate pentru textul nou de teatru.
Primul spectacol din această secţiune (24 octombrie) se intitulează „Spaimă cosmică sau Ziua în care Brad Pitt a devenit paranoic” de Christian Lollike (Danemarca), traducerea Ovio Olaru, regia Mihai Gligan (producător: Festivalul Naţional de Teatru, 2023). La întâlnirea cu publicul, alături de echipă, va fi Irina Breniuc, activistă de mediu.
https://fnt.ro/2023/spaima-cosmica-sau-ziua-in-care-brad-pitt-a-devenit-paranoic-spectacol-lectura/
În data de 25 octombrie este programat spectacolul-lectură „Dincolo de Fukuyama” de Thomas Köck (Austria - Germania), traducerea Ciprian Marinescu, regia Anda Drăgan (producător: Festivalul Naţional de Teatru, 2023, co-producător: Goethe-Institut Bucureşti). Invitat la discuţia de final este Bogdan Popa, cercetător şi teoretician.
Cel de-al treilea spectacol-lectură va avea loc în data de 26 octombrie cu piesa „Curvă” a spaniolului José Padilla, traducerea Alina Cantacuzino, regia Tania Drăghici (producător: Festivalul Naţional de Teatru, 2023, co-producător: Institutul Cervantes din Bucureşti (prin programul TeatroAutor.es), cu sprijinul Fundatiei Societăţii Generale a Autorilor şi Editorilor din Spania. La discuţie va fi prezentă Irina Ilisei, cercetătoare, activistă feministă, precum şi autorul piesei.
„La doar un metru distanţă” este titlul spectacolului-lectură propus publicului în data de 27 octombrie. Textul aparţine lui Antonio Castro Guijosa (Spania). Traducerea este făcută de Irina Călin, iar regia o semnează Luiza Mihăilescu (producător: Festivalul Naţional de Teatru, 2023, co-producător: Institutul Cervantes din Bucureşti (prin programul TeatroAutor.es), cu sprijinul Fundatiei Societăţii Generale a Autorilor şi Editorilor din Spania. La întâlnirea de după spectacol va vorbi, alături de echipa de creaţie şi dramaturg, Alina Dumitriu, lucrător social cu formare în psihoterapia Analiză Tranzacţională.
Un alt text dramatic, tot din Spania, este „Caniculă (evanghelie apocrifă a unei familii, a unei ţări)”. Spectacolul-lectură va avea loc pe data de 28 octombrie. Piesa este scrisă de Lola Blasco. Traducerea o semnează Florin Galiş, iar regia, Larisa Popa (producător: Festivalul Naţional de Teatru, 2023, co-producător: Institutul Cervantes din Bucureşti (prin programul TeatroAutor.es), cu sprijinul Fundatiei Societăţii Generale a Autorilor şi Editorilor din Spania. La întâlnire va fi prezent Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician, precum şi autoarea textului.
Secţiunea Spectacole-lectură se va încheia în data de 29 octombrie cu „5 piese scurte” („Memoria Apa” de Teona Galgoţiu, „Normă Dublă” de Cornelia Iordache, „White noise” de Andrei Radu, „Bra Bre Bri Bro Bru” de Daria Ancuţa, „fata cea adevărată viruşi pixelaţi şi memoria părului” de Ioana Toloargă) – România. Regia o semnează Monica Stoica (producător: Festivalul Naţional de Teatru, 2023). După spectacol, publicul va putea discuta cu întreaga echipă, invitaţi fiind Bogdan Georgescu şi Petro Ionescu – dramaturgi şi regizori.
Tot în cadrul aceleiaşi colaborări a Festivalului Naţional de Teatru cu Institutul Cervantes din Bucureşti, în ziua de 27 octombrie la ora 11:00 la sediul UNITER va avea loc o masă rotundă la care vor participa autorii textelor spaniole traduse şi lecturate în cadrul modulului: Lola Blasco, José Padilla şi Antonio Castro Guijosa, alături de dramaturgii români selectaţi în urma concursului organizat de festival: Teona Galgoţiu, Cornelia Iordache, Andrei Radu, Daria Ancuţa, Ioana Toloargă, precum şi de mentorii lor din cadrul proiectului: Petro Ionescu, Elise Wilk şi Bogdan Georgescu. Ei vor discuta despre propriul proces de creaţie: cum lucrează, cum fac munca de documentare sau de cercetare, cum colaborează cu regizorul şi actorii la punerea în scenă, cum acceptă schimbările în text etc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.