Peste 70 de evenimente s-au desfăşurat, timp de 10 zile, în cadrul Sezonului România-Franţa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.
Peste 70 de evenimente s-au desfăşurat, timp de 10 zile, în cadrul Sezonului România-Franţa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.
Povestea Franţei la FITS s-a scris la această ediţie cu teatru, circ, dans, lansări de carte, conferinţe sau spectacole lectură, dar şi cu inaugurarea primului muzeu digital din România: Micro-Folie Sibiu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Creaţia franceză contemporană a fost invitată de onoare în sălile de spectacol sau conferinţă, precum şi în numeroase spaţii neconvenţionale.
Zeci de mii de spectatori au aplaudat manifestările din cadrul Sezonului la cel mai mare festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa, după Edinburgh şi Avignon.
„Străzile Sibiului, Piaţa Mică, Piaţa Mare, Piaţa Habermann şi pietonala Nicolae Bălcescu au devenit spaţii de joc pentru cele mai mari companii de teatru de stradă şi circ contemporan din Franţa: Aérosculpture, Plasticiens Volants, Bilbobasso, Mademoiselle Paillette sau Barolosolo. În sălile de spectacol arhipline, publicul sibian a descoperit creaţii de la Théâtre de la Ville din Paris, de la Bouffes du Nord sau Théâtre National de Bretagne. Scena dedicată muzicii contemporane din Piaţa Mare a fost, anul acesta, exclusiv gazda unor artişti francezi: Brockenback, Juniore, Adam Naas, Pépite sau Radio Elvis. De asemenea, s-au desfăşurat o serie de spectacole-lectură realizate în parteneriat cu Théâtre du Rond Point. Este important faptul că prezenţa franceză la Sibiu s-a adresat tuturor tipurilor de public. De la familiile cu copii, la tineri şi până la publicul specializat, fiecare a găsit în acest program generos elemente de interes care se înscriu în vocaţia Sezonului, aceea de a actualiza imaginea pe care cu toţii o avem faţă de Franţa,” a precizat Andrei Ţărnea, comisarul român al Sezonului.
"Aproape un sfert din programul FITS de anul acesta s-a desfăşurat sub egida Sezonului România-Franţa. Acesta este un moment cheie al Sezonului, probabil cel mai important dacă ne gândim la numărul companiilor invitate, şi anume 28, sau al concertelor. Este o prezenţă importantă, dar şi simbolică pentru că acest festival a avut dintotdeauna o legătură strânsă cu Franţa, o intimitate aparte. Toţi marii artişti francezi au fost invitaţi de-a lungul timpului la Sibiu. Parteneriatul dintre FITS şi Sezon este simbolic fiind o întâlnire remarcabilă într-o atmosferă fantastică", a spus Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului.
Sezonul România-Franţa a oferit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu actorului şi regizorului francez Emmanuel Demarcy-Mota, director al Theatre de la Ville din Paris. "Este o onoare, o plăcere şi o bucurie să primesc această stea. Este o bucurie şi faptul că mă aflu în România pentru că pentru mine teatrul este povestea unei mari familii, iar publicul de aici de la Sibiu a fost extraordinar de fiecare dată când spectacolele mele au fost invitate. Cred că Festivalul Internaţional de Teatru oferă o şansă deosebită acestui oraş. FITS dezvăluie în fiecare an artişti din nenumărate domenii, iar statutul pe care şi l-a creat onorează relaţiile culturale europene şi mondiale", a declarat Emmanuel Demarcy-Mota.
Sezonul România-Franţa se desfăşoară în România până pe 14 iulie şi are ca vocaţie reînnoirea imaginii şi percepţiei pe care cele două ţări le au una faţă de cealaltă, cât şi întărirea legăturilor economice, ştiinţifice şi culturale care le leagă în mod istoric. Secvenţa din România a Sezonului dezvăluie dinamismul şi imaginaţia creatorilor şi companiilor, ca o oglindă a societăţilor noastre, depăşind clişeele asociate Franţei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.