"Apocalypse Now", filmul cult al lui Francis Ford Coppola, care a avut premiera în 1979, revine pe ecrane într-o nouă versiune restaurată, cu o jumătate de oră mai lung decât originalul.
În ciuda succesului filmului său despre Războiul din Vietnam - Palme d'Or ex-aequo la Festivalul de la Cannes în 1979 şi devenit o referinţă a cinematografiei -, Coppola nu a fost niciodată mulţumit de opera sa a cărei acţiune a condensat-o în două ore şi 33 de minute.
El a lansat în 2001 o nouă versiune extinsă cu 49 de minute, "Apocalypse Now Redux", cu scene suplimentare.
"Apocalypse Now: Final cut", cu o durată de trei ore şi un minut, lansat joi în Statele Unite, apare ca un compromis între precedentele versiuni, cu o restaurare a negativului original pentru prima dată, proces care a durat un an, şi cu o calitate a imaginii la rezoluţie 4K Dolby Atmos şi Dolby Vision.
"Cea mai bună versiune a filmului din lume", potrivit cineastului, acest "Final Cut", prezentat pentru prima dată în aprilie la Festivalul de la Tribeca, la New York, "oferă o calitate a imaginii şi a sunetului superioare faţă de ceea ce a avut", a spus el. "Publicul va putea vedea, auzi şi resimţi acest film aşa cum l-am visat întotdeauna". La New York, cineastul în vârstă de 80 de ani a spus că "a regretat mereu unele tăieri" pe care a fost nevoit să le facă în 1979, dar care în cea de-a doua versiune i-au părut "poate prea lungi".
În "Dictionnaire amoureux" al Festivalului de la Cannes, fostul preşedinte Gilles Jacob, care pe atunci era delegatul general al festivalului, îşi aminteşte că în 1979 Coppola "ajunsese la un aşa nivel de nebunie obsesivă încât, în lunile precedente festivalului", el crease "un sfârşit pe săptămână". El povesteşte şi că regizorul american a prezentat la Cannes două finaluri posibile publicului: "un prim final în marea sală a fostului Palais des Festivals şi o altă variantă, într-o sală mai mică".
Filmările la această adaptare liberă a romanului lui Joseph Conrad "Inima întunericului" spun periplul căpitanului Willard (Martin Sheen), care are misiunea de a-l găsi şi a-l elimina pe colonelul Kurtz (Marlon Brando), înainte de a întâmpina toate dificultăţile imaginabile.
"Eram în junglă. Eram foarte mulţi. Aveam prea mulţi bani, prea mult echipament. Şi, puţin câte puţin, am devenit un pic nebuni", a declarat Coppola la Festivalul de la Cannes. Filmările au început pe 20 martie 1976, în Filipine. Prevăzute să dureze câteva săptămâni, acestea au durat 238 de zile. Probleme au fost mai întâi cu actorii: după refuzul lui Steve McQueen, Harvey Keitel (care suferise un infarct) va fi înlocuit de Martin Sheen. În ceea ce-l priveşte pe Marlon Brando, acesta s-a prezentat la filmări nepregătit.
Condiţiile climatice au fost de asemenea dificile: la sfârşitul lui mai 1976, taifunul Olga a distrus decorul şi producţia a fost întreruptă timp de şase săptămâni. La aceasta s-a adăugat accesul de paranoia a lui Coppola, sub influenţa drogurilor, care a pierdut 40 de kilograme şi a fost nevoit să ipotecheze bunurile sale pentru a finanţa filmul.
Bugetul iniţial de 13 milioane de dolari va ajunge la 30 de milioane, aproape ruinându-l pe cineast. "Să fim cinstiţi, mi-era teamă", a povestit Coppola la Festivalul de la Tribeca. "Lucruri teribile s-au petrecut la acest film, dar dacă vreţi să faceţi artă, trebuie să acceptaţi riscul", a recunoscut el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.