Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) de la Iaşi a ajuns între primele trei evenimente de acest gen organizate în Europa, au anunţat organizatorii, la ediţia din acest an, din luna octombrie, urmând a fi prezenţi peste 300 de invitaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Managerul FILIT Iaşi, scriitorul Lucian Dan Teodorovici, a declarat, într-o conferinţă de presă, că festivalul de literatură de la Iaşi a ajuns unul dintre cele mai importante din Europa, figurând în top 3.

"Există festivalul de la Mantova, Italia, cu 600 de invitaţi, care este cel mai mare, iar noi ne batem pentru poziţia a doua cu evenimentul de la Edinburgh, care are mai puţini invitaţi ca noi, dar durează o lună. FILIT va avea în acest an peste 300 de invitaţi, iar ca participanţi sperăm să depăşim numărul de anul trecut, când au venit 34.000 de oameni. La Iaşi, oamenii vin să cunoască scriitorii, e o sărbătoare în oraş. Există un soi de turism literar aici, iar ziare prestigioase din lume scriu despre festival", a declarat managerul FILIT, Lucian Dan Teodorovici.

Coordonatorul de programe al FILIT, Florin Lăzărescu, a spus că în perioada festivalului de la Iaşi, 2-6 octombrie, în oraş vor avea loc peste o sută de evenimente.

"Este extraordinar ce se petrece în oraş. Suntem la a şaptea ediţie şi creştem de la an la an. Anul trecut, pompierii au oprit accesul la Palatul Copiilor la o întâlnire cu scriitorii, pentru că era prea multă lume în sală", a spus Florin Lăzărescu.

Bugetul alocat festivalului este asigurat de Consiliul Judeţean Iaşi şi se ridică la câteva sute de mii de euro.

Şeful CJ Iaşi, Maricel Popa, a precizat că instituţia pe care o conduce va asigura fără probleme finanţarea festivalului în continuare, explicând că ecourile evenimentului sunt pe măsură.

"Nu există presiuni de niciun fel dinspre Consiliul Judeţean, cei de la FILIT îşi fac treaba. Am avut scriitori români care au intervenit la noi, la Consiliul Judeţean, pentru a fi prinşi în programul FILIT, dar nu este treaba noastră, echipa de la FILIT are libertatea totală", a afirmat şeful CJ IaşI, Maricel Popa.

FILIT Iaşi va avea loc în perioada 2-6 octombrie, iar printre participanţi se va număra şi Richard Ford, unul dintre cei apreciaţi scriitori americani contemporani, primul autor care a primit în acelaşi an premiul Pulitzer şi PEN/ Faulkner Award for Fiction, pentru romanul "Ziua Independenţei”.

La Iaşi va fi prezent şi unul dintre cei mai importanţi scriitori ruşi ai momentului. Mihail Şîşkin este singurul scriitor care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti: Russian Booker Prize, Russian National Bestseller şi Big Book Prize.

De asemenea, publicul va avea ocazia de a o întâlni pe María Dueñas, scriitoarea spaniolă ale cărei romane au devenit bestseller-uri internaţionale, fiind traduse în peste 35 de limbi. Volumul „Iubirile croitoresei” a fost vândut în peste 1 milion de exemplare şi a fost adaptat pentru televiziune, cu mare succes internaţional.

Laureat al premiului Goncourt şi al altor premii literare importante, scriitorul şi traducătorul francez Mathias Enard se va întâlni cu publicul român în cadrul FILIT. Alţi scriitori francezi cunoscuţi care vor fi prezenţi la FILIT sunt Yannick Haennel şi Lionel Duroy.

Întâlniri vor avea loc şi cu scriitorii Sjon (Islanda) şi Kim Leine (Danemarca), laureaţi ai Premiului pentru Literatură al Consiliului Nordic.

Operele lui Sjon (Sigurjón Birgir Sigurðsson) au fost traduse în 30 de limbi. Este autorul multora dintre melodiile cântăreţei Björk şi a fost nominalizat la Oscar pentru melodia „I've Seen It All" de pe coloana sonoră a filmului „Dancer in the Dark”, regizat de Lars von Trier.

Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori din Danemarca, Kim Leine a primit numeroase premii, iar romanul său „Profeţii din Fiordul Veşniciei” este vândut în peste 20 de ţări.

Publicul va avea ocazia să îl cunoască şi pe Herman Koch, unul dintre cei mai populari scriitori din Olanda, fiind şi actor, realizator de televiziune şi jurnalist. Romanul său „Cina” a fost tradus în 21 de limbi.

Un alt nume confirmat la FILIT este scriitoarea turcă, activistă pentru drepturile omului, Aslı Erdoğan. A lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, iar din 1996 s-a dedicat literaturii şi jurnalismului. A fost arestată şi închisă în august 2016, împreună cu colegii din redacţia ziarului de opoziţie la care scria (Özgür Gündem). În 2017, i-a fost decernat Premiul pentru pace „Erich Maria Remarque”, iar în 2018, Premiul „Simone de Beauvoir” pentru libertatea femeilor.

Ahmed Saadawi (poet, romanicer şi realizator de filme documentare din Irak, câştigător al Premiului Internaţional pentru Ficţiune Arabică şi nominalizat la Man Booker Prize), Ilija Trojanov (Bulgaria-Germania; adaptarea cinematografică după cartea sa „Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ” a câştigat peste 20 de premii de festival), Svetislav Basara (scriitor sârb, numit de critica internaţională „un nebun, un geniu, un anarhist, un insolent, un entertainer, un sentimental”, fiind „în literatură ceea ce este Kusturica pentru cinematografie”), Drago Jančar (unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori, eseişti şi dramaturgi din Slovenia, tradus în peste 21 de limbi, recompensat între altele cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură) şi Geneviève Damas (scriitoare, comediană şi regizoare a scenei contemporane din Belgia) completează lista invitaţilor.

FILIT este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.