Cinci spectacole româneşti care vorbesc despre comunism sunt incluse în programul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care va avea loc între 1 şi 10 noiembrie, la Teatrul Gong. „Amalia respiră adânc”, „An Tan Tina”, „Cultul personalităţii”, „În umbra marelui plan” şi „Tipografic Majuscul” vor fi prezentate pentru a marca 30 de ani de la Revoluţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Adrian Tibu, manager al Teatrului Gong şi al festivalului, a transmis într-un comunicat remis News.ro: „Prin programul din acest an, am ţinut neapărat să nu uităm. Sunt 30 de ani de la Revoluţie şi vorbim prea puţin despre asta. Memoria este o formă de adevăr fără de care nu putem să construim o societate puternică, iar prin selecţia propusă la Sibiu deschidem un dialog responsabil şi asumat între generaţii. Poveştile ne aduc împreună şi ne salvează!”.

„Amalia respiră adânc”, realizat de Asociaţia culturală Bis, este un spectacol ce recompune destinul României, din anii 1960 şi până în 2000, în toată absurditatea sa, prin povestea unei femei în ipostazele de adolescentă-pionier, mamă şi cetăţean în vârstă. One-woman-show cu Andrada Grosu, după un text al Alinei Nelega, este un mozaic al sensibilităţii şi al emoţiei fireşti. Spectacolul are o durată de 1 oră şi 10 minute şi este recomandat persoanelor cu vârste de peste 14 ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„An Tan Tina”, performance independent, este o adaptare liberă după volumul „Fals tratat de manipulare” al Anei Blandiana. Recomandat persoanelor cu vârste de peste 16 ani, spectacolul o are în centru pe actriţa Nicoleta Lefter. Cu înregistrări din timpul Revoluţiei din decembrie 1989, e un spectacol de teatru-document în care artiştii mixează live imagini, poveşti şi sunete pentru a reproduce atmosfera de panică şi teroare care predomina în toată ţara în acea perioadă. Ana Drăghici s-a ocupat de partea vizuală, Alexandros Raptis, de sunet, iar Denisse Conn Tubacu a realizat montajul video. „An Tan Tina” are o durată de 55 de minute.

„Cultul personalităţii”, scris şi regizat de Mihai Lukács, este un spectacol al companiei Giuvlipen. Oana Rusu, Andrei Şerban şi Raj-Alexandru Udrea alcătuiesc distribuţia, Iulia Toma a semnat scenografia, Nicky Stevens şi Rekabu, muzica, iar Claudiu Cobilanski, partea video. „Cultul personalităţii” este un experiment performativ de relaţionare cu istorii recente şi personalităţi decedate, pornind de la stenograme ale Biroului politic al Partidului Muncitoresc Român şi dosare de Securitate. Personajele sunt Nicolae Ceauşescu, Ana Pauker şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Spectacolul, care are o durată de 90 de minute, va fi prezentat pe 4 noiembrie, de la ora 18.00.

„În umbra marelui plan”, producţie a companiei Reactor de creaţie şi experiment, este semnat de Catinca Drăgănescu. Distribuţia este formată din Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar şi Doru Taloş, scenografia a fost realizată de Anda Pop, iar Catrinel Bejenariu a asigurat asistenţa creativă. Spectacolul este o cronică de familie care urmăreşte mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii lui intime. „În umbra marelui plan” este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bântuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton. Recomandat tuturor grupelor de vârstă, spectacolul, cu durata de 1 ora şi 35 de minute, va fi prezentat pe 1 noiembrie, de la ora 20.00.

„Tipografic Majuscul” este un spectacol al Teatrului Odeon semnat de Gianina Cărbunariu. Scenariul care stă la baza spectacolului este un colaj de documente şi interviuri. Producţia e un exerciţiu de imaginaţie, o ficţiune ce încearcă să chestioneze urmele unei realităţi din istoria recentă şi felul în care ele ne ajută să înţelegem lumea în care trăim astăzi. Distribuţia este alcătuită din Cătălina Mustaţă, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache şi Silvian Vâlcu. Scenografia este semnată de Andrei Dinu, coregrafia a fost realizată de Florin Fieroiu pe muzica lui Bobo Burlăcianu. Spectacolul cu durata de 1 ora şi 25 de minute este recomandat persoanelor cu vârste de peste 12 ani.

Tema din acest an a Festivalului se regăseşte şi în vizualul posterului celei de-a V-a ediţii, realizat de Dan Şuşa. Un proiect ambiţios care îşi propune să promoveze spiritul tânăr cu tineri din comunitatea locală.

Personajele sunt doi sibieni: Anabela Rusu, în vârstă de 3 ani, care învaţă în grupa germană la Grădiniţa nr.16. Cu cravată sau fără, cu pampoane sau fără ele, pentru ea şedinţa foto a fost o „joacăʺ cu personaje imaginare specifice vârstei: ursuleţi, dinozauri, vrăjitoare, prinţi şi prinţese. Abia aşteaptă spectacolele pentru copii din cadrul festivalului.

David Roth are 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazărʺ din Sibiu. „De mic am avut visul de a deveni un «star», de a ajunge cunoscut şi am încercat să îl ating în diferite domenii – actorie, regie, prin scris scenarii, prin muzică şi poate chiar prin felul meu de a fi. Am vrut să particip la Festivalul Tânăr în acest mod pentru că am iubit fiecare colaborare cu Teatrul Gong prin intermediul SibiuPlays şi pentru că e încă un pas făcut în direcţia visului meu. Nu m-am gândit vreodată că voi ajunge «model», dar a fost o experienţă foarte interesantă şi mulţumesc teatrului pentru oportunitateʺ.

Festivalul Tânăr de la Sibiu, cu un program dedicat copiilor şi adolescenţilor, reunind întreaga familie, are ca menire construirea unui public nou pentru teatrele dramatice. Timp de zece zile, el va propune peste 40 de spectacole şi evenimente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.