Festivalul Culturii Române de la Cracovia şi Caravana Noului Cinema Românesc se vor desfăşura în perioada 10 şi 14 mai, anunţă Institutul Cultural Român de la Varşovia.
Timp de cinci zile, ICR Varşovia invită publicul din Cracovia la 15 evenimente din diferite domenii - literatură, film, arte vizuale, performance, muzică -, precum şi ateliere de limba română pentru copii şi adulţi. Programul Festivalului Culturii Române de la Cracovia a fost elaborat în jurul a două teme importante pentru calendarul cultural românesc în 2023: Timişoara - Capitală Europeană a Culturii şi aniversarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir.
Festivalul debutează pe 10 mai cu prezentarea traducerii poloneze a romanului "America de peste pogrom" (polonă: Złota dziewczynka z Jassów) de Cătălin Mihuleac, la Librăria Austeria, de la ora 18.00, în prezenţa autorului, a traducătorului romanului, profesorul Kazimierz Jurczak, şi a jurnalistei Georgina Gryboś. În aceeaşi zi, de la ora 20.30, va fi difuzat lungmetrajul "Imaculat", regizat de Monica Stan, George Chiper-Lillemark, prima proiecţie din cadrul Caravanei Noului Cinema Românesc, găzduită de cinematograful Pod Baranami din centrul Cracoviei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ceremonia de deschidere a Festivalului este programată joi, 11 mai, ora 18.00, la prestigiosul Centru Internaţional pentru Cultură din Cracovia, cu performance-ul Krumau Live, susţinut de grupul Psihodrom din Timişoara, urmat de vernisajul expoziţiei de benzi desenate „Tur Banat”, semnată de artista Sorina Vazelina. Ambele propuneri explorează, cu instrumentele artei contemporane, fenomenul migraţiei din Banat şi au fost realizate iniţial în cadrul iniţiativei „Cămine în mişcare”, o contribuţie originală a Asociaţiei Prin Banat, partener al Festivalului, la programul oficial al Capitalei Europene a Culturii. Prezentarea de la Cracovia este posibilă cu sprijinul financiar al Centrului de Proiecte Timişoara. După inaugurare, publicul este invitat la proiecţia filmului Oameni de treabă, r. Paul Negoescu, de la ora 20:30, la Cinema Pod Baranami.
Ziua de vineri, 12 mai, va fi dedicată prezentării în Polonia a "Dicţionarului romanului central-european din secolul XX", lucrare coordonată de prof. univ. dr. Adriana Babeţi, scriitoare, eseistă, jurnalistă şi cadru didactic la Universitatea de Vest. Un prim eveniment, adresat româniştilor de la Universitatea Jagiellonă, va avea loc la ora 12:00 şi îi va avea ca invitaţi pe Adriana Babeţi, prof. dr. hab. Kazimierz Jurczak, şeful Catedrei de Limba Română, şi dr. Olga Bartosiewicz-Nikolaev. Acesta va fi urmat de o dezbatere despre literaturile micilor popoare din Europa Centrală, găzduită de Centrul Internaţional pentru Cultură, de la ora 16:00. Directorul de programe al Centrului, Łukasz Galusek, îi va avea ca invitaţi pe Adriana Babeţi şi Kazimierz Jurczak. Cea de-a treia zi de festival se încheie cu lungmetrajul Om Câine, regizat de Ştefan Constantinescu.
Sâmbătă, 13 mai, la Centrul Internaţional pentru Cultură vor fi proiectate două documentare din seria „Harta secretă a Timişoarei: oameni şi locuri“ - Cafeină pe Bega (24’) şi Timpuri noi. O mică revoluţie (25’) - urmate de discuţii cu Adriana Babeţi, scenarista acestei serii, şi Alexandru Condrache, coordonator de proiect. Cele două documentare evocă poveştile şi istoria Banatului, legăturile sale cu Europa Centrală, prin prisma „ciorbei negre” şi a culturii cafenelelor. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara şi beneficiază de finanţarea Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.
De la ora 14:00, sub titlul „A fi în al nouălea cer – românii şi emoţiile“, se vor desfăşura ateliere de limba română pentru adulţi, la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, susţinute de traducătoarele Joanna Kornaś-Warwas şi Ioana Diaconu Mureşan.
Caravana Noului Cinema Românesc continuă cu două proiecţii: un grupaj de scurtmetraje şi lungmetrajul Întregalde, r. Radu Muntean. Cele cinci scurtmetraje selectate în Caravană sunt Amar / Kaïmós, r. Sarra Tsorakidis; Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste, r. Corina Gabriela Daşoveanu; Trofeul tinereţii, r. Răzvan Oprescu; Pune-te în locul meu, r. Laura Georgescu Baron, şi Moştenirea, r. Marian Fărcuţ.
Ziua se va încheia cu muzică electronică, la Clubul Betel, de la ora 22:00, cu un spectacol audio-vizual marca Doctorul Sinteză (Alexandru Pascu şi Cristian Văduva), Sergiu Catană, precum şi proiectul muzical 150 STOKA, semnat de Octavian Horvath.
Ultima zi de festival debutează cu un atelier adresat copiilor din comunitatea românească, intitulat „Poezii şi poveşti cu şmâc“, susţinut de Ioana Diaconu-Mureşan şi Joanna Kornaś-Warwas şi găzduit de Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, de la ora 11:00.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Consulatului Onorific al României în Cracovia şi Şcoala „Calitate”. Ultima proiecţie din etapa cracoviană a Caravanei Noului Cinema Românesc va fi cea a filmului "Berliner", realizat de Marian Crişan, duminică, 14 mai, de la ora 16:00.
Festivalul Culturii Române de la Cracovia se încheie cu "Restitutio Cantemir", un amplu eveniment dedicat personalităţii lui Dimitrie Cantemir. Astfel, de la ora 18.00, Radio Kraków va găzdui un concert susţinut de Ansamblul vocal-instrumental de muzică veche „Anton Pann” şi invitaţii săi. Unicitatea concertului constă în faptul că piesele muzicale, compoziţii ale lui Dimitrie Cantemir din Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor, vor fi prezentate publicului de o hologramă care-l evocă pe principele şi cărturarul moldav, special creată pentru acest concert. Pe scenă vor urca: Emmanuel Hovhannisyan (duduk), Murat Selim Tokaç (tanbur), Sabin Penea (vioară), Alexandru Stoica (oud), Andrei Niţescu (violoncel), Ziya Tabassian (tombak/bendir ), Ghassan Bouz (bendir/riq), Constantin Răileanu (dirijor, voce, kanun), Leonidas Palaskas (inginer de sunet), iar proiecţiile vor fi semnate de Oana Răileanu. În preambulul concertului, va fi prezentată o expoziţie cu reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale.
După Cracovia, "Restitutio Cantemir" va călători la Berlin, Bruxelles şi în alte oraşe europene, în cadrul unui parteneriat public-privat între Institutul Cultural Român, Academia Română, Ministerul Culturii şi ComputerLand România.
Expoziţiile „Tur Banat” şi „Spotlight Heritage Timişoara” vor putea fi vizionate până la data de 31 mai la Centrul Internaţional pentru Cultură, respectiv pe simezele exterioare ale Bibliotecii Publice Voievodale din Cracovia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.