Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia se opune adoptării Ordonanţei privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru prorogarea unor termene. „Această ordonanţă „trenuleţ" aruncă angajaţii din domeniile Cultură şi Presă în bezna neagră a sărăciei!”, a transmis, luni, instituţia, într-un comunicat. Federaţia anunţă că se pregăteşte de proteste, inclusiv de Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie).
„În condiţiile în care salariaţii din muzee, biblioteci şi alte centre culturale sunt discriminaţi sistematic de 7 ani faţă de ceilalţi colegi din domeniu, iar în anul 2024 au fost hrăniţi de Guvern doar cu promisiuni, ordonanţa „trenuleţ" vine să le dea astăzi lovitura de graţie! Şi salariaţii din presa publică, atât de necesară României frământate de manipulări şi fake news, primesc o palmă din partea guvernanţilor!”, se arată în mesajul Federaţiei.
Sindicaliştii spun că „îngheţarea salariilor, indemnizaţiilor şi sporurilor menţine gradul de sărăcie şi distruge orice speranţă la o îmbunătăţire a traiului de zi cu zi. Angajaţii din domeniile Cultură şi Presă devin iarăşi bătaia de joc a guvernanţilor, în condiţiile în care au suportat cu greu seria de ordonanţe „trenuleţ" ce pare să nu se mai termine. Repetatele negocieri avute la nivel ministerial în anul 2024 au avut ca rezultat promisiuni goale şi strângeri de mână înşelătoare”.
De asemenea, aceştia avertizează că „insistenţa cu care statul refuză să plătească munca suplimentară a angajaţilor săi va duce la diminuarea cu premeditare de către guvernanţi a activităţii în instituţiile de cultură. O mare parte a evenimentelor dedicate publicului este desfăşurată în afara orelor de program, în weekenduri şi chiar în zile declarate libere, deoarece atunci publicul poate participa la ele. Şi jurnaliştii, tehnicienii, cameramanii, împuţinaţi ca număr din cauza slabei remunerări, sunt nevoiţi să facă ore suplimentare şi nu îşi pot lua libere pentru ele. O altă măsură a ordonanţei, cea de blocare a angajărilor, face inutilă recompensarea muncii suplimentare cu zile libere. Instituţiile de cultură se află de ani de zile într-o criză de personal, astfel încât, de cele mai multe ori, angajaţii care îşi iau concediu de odihnă sau solicită să li se acorde zile libere nu pot fi înlocuiţi. Radioul public are, faţă de anii trecuţi, cu aproape un sfert mai puţini angajaţi, iar acest an a fost dificil din punct de vedere mediatic, din cauza evenimentelor electorale”.
În plus, „eliminarea tichetelor de masă prejudiciază angajaţii Radioului şi Televiziunii publice cu o medie de 14 % din venituri şi îi transferă într-o situaţie discriminatorie faţă de ceilalţi angajaţi ai statului, care primesc lunar o indemnizaţie de hrană. Prin astfel de măsuri, căci ordonanţa este plină de ele, guvernanţii sabotează un domeniu întreg de activitate şi, la fel de grav, păgubesc sectorul economic”.
Potrivit CulturMedia, „şi în anul 2025 guvernanţii folosesc a şaptea oară ordonanţa „trenuleţ" ca soluţie pentru rezolvarea problemelor financiare ale ţării, nu ca o măsură excepţională, provizorie până la punerea în aplicare a sistemelor cu care s-au lăudat că vor rezolva criza economică. În contextul în care statul român continuă să „peticească" situaţia gravă în care se află din punct de vedere financiar, putem afirma că ordonanţa „trenuleţ" nu va salva din sărăcie niciun domeniu de activitate, ci va stabili ca principii în domeniul muncii: discriminarea, munca forţată, inegalitatea, lipsa bunei-credinţe, demotivarea pentru performanţă. Aşa cum spunea şi Emil Cioran, o societate se distruge nu când îşi pierde bunurile materiale, ci când îşi pierde valorile culturale”.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă "CulturMedia" reuneşte peste 40 de sindicate din muzee, biblioteci, centre culturale, teatre, radio, televiziune, fiind reprezentativă pentru sectorul de activitate - 36 Cultură.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.