Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia anunţă că, la nivel naţional, este în desfăşurare campania "Demnitate şi Respect", un demers esenţial pentru apărarea drepturilor angajaţilor din muzee, biblioteci şi presă. Această iniţiativă are scopul de a negocia contracte colective de muncă (CCM) în toate unităţile unde acestea lipsesc şi de a elimina abuzurile, acolo unde există, din instituţiile cu sindicate afiliate la FNSCP.
În cadrul campaniei, FNSCP CulturMedia se implică activ în sindicalizarea personalului din muzee şi biblioteci, având în vedere că aceste instituţii de cultură au suferit din cauza lipsei organizaţiilor sindicale care să le apere drepturile.
Demersuri recente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ultima perioadă, reprezentanţii FNSCP CulturMedia au negociat contracte colective de muncă în mai multe instituţii şi s-au deplasat pentru a rezolva abuzurile semnalate de membrii de sindicat. Astfel, în următoarele instituţii au fost negociate contracte colective de muncă ce includ, între altele, sporuri vătămătoare, zile suplimentare la concediu sau decontarea ochelarilor de către angajator.
• Muzeul Naţional de Istorie a României (23 mai)
• Muzeul Ştiinţelor Naturii din Ploieşti (3 iulie)
• Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi: CCM înregistrat pe 1 iulie.
• Biblioteca Judeţeană Nicolae Iorga, Ploieşti (3 iulie). La această bibliotecă, din 2010 nu a existat un CCM.
• Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Prahova: Sindicat constituit.
• Muzeul Judeţean de Arheologie Bistriţa: Sindicat constituit.
• Muzeul Porţile de Fier: Sindicat constituit.
Probleme semnalate, unde conducerea FNSCP ”CulturMedia” s-a deplasat, spre soluţionare:
• Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti: Lipsa CCM, conducere despotică, mobbing şi alte încălcări ale legislaţiei
• Muzeul de Istorie al Brăilei Carol I: Probleme rezolvate privind relaţia conducere-angajaţi.
• Muzeul Naţional de Artă al României: Probleme cu managementul discreţionar, abuzuri şi mobbing. Situaţia este monitorizată îndeaproape.
FNSCP CulturMedia îşi exprimă îngrijorarea faţă de blocajul înregistrat la nivelul Societăţii Române de Radiodifuziune. "Angajaţii se află într-o situaţie fără precedent, fără contract colectiv de muncă, iar multe drepturi le-au fost diminuate personalului de specialitate şi altor categorii, şi aşa nedreptăţite de statutul neclar al instituţiei. FNSCP CulturMedia face apel la angajaţi să conştientizeze că, în urma campaniilor de dezinformare şi descurajare a funcţionării sindicatelor, s-a ajuns la o dezbinare care dăunează tuturor, iar jurnaliştii şi întreg personalul de specialitate sunt ignoraţi", se arată într-un comunicat al Federaţiei.
CulturMedia şi CNS Cartel Alfa, confederaţia la care este afiliată, "vor să se implice în rezolvarea acestei situaţii grave, dar au nevoie de coeziune şi solidaritate din partea salariaţilor".
În decembrie 2023 şi martie 2024, FNSCP CulturMedia a pichetat sediul SRR pentru a determina managementul să rezolve situaţia salarială precară a majorităţii angajaţilor. Totodată, la 18 mai 2024, FNSCP CulturMedia a organizat un protest fără precedent în Piaţa Victoriei, unde a semnalat principalele probleme cu care se confruntă muzeele şi bibliotecile. La acest protest au participat sindicate din toată ţara, demonstrând unitatea şi determinarea noastră în lupta pentru drepturile angajaţilor din cultură şi presă.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia numără peste 40 de sindicate şi grupe sindicale din domeniu şi este una dintre cele mai active formaţiuni care reprezintă lucrători din muzee, biblioteci şi presă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.