FBI a confiscat 25 de lucrări atribuite lui Jean-Michel Basquiat şi expuse în Florida, autenticitatea lor fiind îndoielnică, potrivit Muzeului de Artă din Orlando, scrie AFP.
Muzeul, care le-a expus, a dat curs vineri unei cereri FBI de acces la expoziţia „Heroes and Monsters: Jean-Michel Basquiat”, iar lucrările sunt acum în mâinile poliţiei federale americane, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al muzeului, Emilia Bourmas-Fry.
"Este important de subliniat că nu muzeul era obiectul unei anchete", a precizat ea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Expoziţia trebuia să se închidă pe 30 iunie şi purtătorul de cuvânt a adăugat că muzeul va continua să coopereze cu FBI. Poliţia federală nu a răspuns imediat unei cereri de a comenta pentru AFP.
Operele în cauză, pictate pe ambalaje recuperate, erau foarte puţin cunoscute până la deschiderea expoziţiei în februarie, potrivit The New York Times care a dezvăluit vineri operaţiunea demarată de FBI.
Potrivit cotidianului, una dintre opere era pictată pe spatele unui pachet pe care scria „Aliniaţi partea de sus a etichetei FedEx aici”. Dar tipul de caractere nu a fost folosit de grupul de transport rapid până în 1994, la şase ani de la moartea artistului, a adăugat Times, citând un fost angajat FedEx.
FBI a confiscat operele pe baza unei declaraţii pe propria răspundere de 41 de pagini ce raportează „informaţii false legate de presupusul proprietar anterior al lucrării”, potrivit ziarului
Ancheta a mai evidenţiat „încercări de a vinde operele folosind documente false ale provenienţei acestora şi extrase bancare care arată posibile apeluri de a investi în artă care nu este autentică”.
Proprietarii lucrărilor - un dealer de artă şi un pensionar - precum şi directorul muzeului, Aaron De Groft, susţin că Basquiat le-a pictat în 1982 şi că le-a vândut cu 5.000 de dolari unui scenarist de televiziune acum decedat, Thad Mumford.
Potrivit lor, Mumford le-a păstrat într-un depozit şi le-a uitat timp de 30 de ani.
Însă în documentul FBI, o agentă specializată în traficul de opere de artă, Elizabeth Rivas, precizează că l-a întâlnit pe Mumford în 2014 şi a aflat că „nu cumpărase niciodată lucrări ale lui Basquiat şi că nu cunoştea prezenţa lucrărilor lui Basquiat în magazia lui”.
Dacă ar fi autentificate, cele 25 de lucrări ale lui Jean-Michel Basquiat ar putea valora până la 100 de milioane de dolari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.