„Fata cu oglindă”, lucrare semnată Nicolae Grigorescu, a avut cel mai mare preţ de adjudecare în Licitaţia de iarnă a casei Artmark, desfăşurată marţi seară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tabloul, ulei pe pânză considerat că datează din perioada 1885-1890, a fost estimat între 50.000 şi 80.000 de euro şi a fost vândut pentru suma de 70.000 de euro. Pictura provine din colecţia istorică Elena şi Alexandru Pamula.

Grigorescu a fost prezent în licitaţie cu trei lucrări în total. „Cântecul ciobănaşului” a fost adjudecată contra sumei de 30.000 de euro, încadrându-se în estimare. Pentru acelaşi preţ a fost vândut „Boulean pe cale”, peste estimare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Al doilea cel mai mare preţ al serii a fost obţinut pentru „Ocean brun” (1959), de Ion Ţuculescu. Lucrarea, ulei pe pânză, a fost adjudecată contra sumei de 50.000 de euro, cu 5.000 de euro mai mult decât estimarea maximă iniţială.

Foarte aproape de acest preţ s-a aflat „Veneţia (Ponte Rialto)”, de Gheorghe Petraşcu. Tabloul datat cca. 1926-1928 a fost estimat la cel mult 45.000 de euro şi a fost adjudecat contra sumei de 47.500 de euro.Pictura în ulei provine din colecţia istorică a procurorului Alexandru Râşcanu; colecţia avocatului Constantin Basiliade.

Alte două picturi ale lui Petraşcu au fost adjudecate marţi seară - „Natură statică cu trandafiri şi cărţi”, la 30.000 de euro, şi „Veneţia” , la 25.000 de euro -, ambele la preţul estimării minime.

Una dintre cele mai spectaculoase creşteri a cunoscut-o în licitaţie valoarea picturii „Vânzătorul de peşte”, de Ştefan Câlţia. Estimată la maxim 18.000 de euro, lucrarea datată 2011 a fost vândută pentru 41.000 de euro.

În palmaresul Licitaţiei de iarnă se regăseşte şi Theodor Pallady. „Natură statică cu pumnal japonez şi mască kabuki” a fost vândută pentru 32.500 de euro. Alte şase lucrări ale lui au fost adjudecate. Cu excepţia picturii „Natură statică cu floarea-soarelui şi ochelari”, vândute pentru 22.000 de euro, celelalte s-au încadrat estimărilor iniţiale, cu preţuri de circa 1.000 de euro.

Au mai fost vândute lucrări de Nicolae Vermont, Theodor Aman, Arthur Segal, Sabin Bălaşa şi Samuel Mützner.

Licitaţia, în care au fost incluse 172 de loturi, a avut o rată de adjudecare de 85% şi un cumul de aproximativ 1 milion de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.