Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu regretă moartea scriitorului şi disidentului Paul Goma, "una dintre figurile emblematice ale rezistenţei intelectuale împotriva dictaturii comuniste".
Născut în anul 1935 în judeţul Orhei, din Basarabia, Paul Goma s-a refugiat în Transilvania alături de familia sa, în anul 1944. A fost admis în anul 1954 atât la Universitatea din Bucureşti, cât şi la Institutul de literatură “Mihai Eminescu”, unde a dat piept prigoanei comuniste, în cursul anului 1956, odată cu încercarea de a organiza o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. După o perioadă de detenţie, primeşte domiciliu obligatoriu în ţară, situaţie care a durat până în anul 1965.
Readmis la Universitatea din Bucureşti, în anul 1966 debutează literar, majoritatea scrierilor sale fiind însă cenzurate de regimul comunist, unele fiind însă publicate în Europa occidentală, ca semnale de alarmă faţă de situaţia din România.
În cursul anului 1977, Paul Goma aderă printr-o scrisoare la idealurile Chartei 77 a cehilor şi slovacilor, scrisoare care este citită la Radio Europa Liberă. Totodată, adresează o scrisoare de protest către conducătorul comunist, începută prin cuvintele “Domnului Nicolae Ceauşescu, Palatul Regal, Bucureşti”. Pentru a opri valul de simpatie şi camaraderie început în România, regimul îl arestează, eliberându-l la presiunile PEN Clubului internaţional, condus de Mario Vargas Llosa. Tot datorită acestuia, i se permite plecarea în Paris, unde rămâne în exil.
În anii de surghiun, Paul Goma a denunţat mereu regimul comunist, arătând prin scrierile sale greutăţile cu care oamenii de acasă se confruntau zi de zi, precum şi caracterul ilegitim al regimului, atrăgându-şi urmărirea constantă şi încercări de eliminare fizică din partea autorităţilor comuniste.
Scriitorul şi disidentul Paul Goma, în vârstă de 84 de ani, a murit marţi noapte, la Paris, din cauza Covid-19. Trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...