Expoziţia „35 de ani şi o zi” va fi itinerată în mai multe ţări europene, în memoria victimelor Revoluţiei Române, un proiect realizat în colaborare de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Naţional Cotroceni şi Institutul Cultural Român.
Expoziţia prezintă portretele unora dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în timpul revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989, dar şi fotografii reprezentative din timpul evenimentelor din acele zile în Iaşi, Timişoara, Bucureşti, Sibiu şi Braşov. Expoziţia documentară „35 de ani şi o zi” se adresează generaţiei tinere, în formare, dar şi celor care sunt tentaţi să romanţeze regimul totalitar comunist şi este prezentată publicului internaţional până în februarie 2025, în Belgrad, Sevilla, Madrid, Budapesta, Seghedin, Londra, Bucureşti şi Iaşi.
Iniţiativa are la bază proiectul Muzeului Naţional Cotroceni „30 de ani şi o zi- revoluţia tinerilor”, care a marcat, în 2019, împlinirea a 30 de ani de la prăbuşirea regimului comunist din România, cu sprijinul Agerpres. În acest an, în contextul împlinirii a 35 de ani de la unul dintre cele mai dramatice evenimente din istoria recentă a României, demersul a fost reluat, completat cu noi informaţii şi adus în atenţia publicului internaţional.
„Proiectul expoziţional itinerant realizat împreună cu IICMER şi Muzeul Naţional Cotroceni încheie pentru Institutul Cultural Român seria manifestărilor şi programelor organizate în acest an pe tema prăbuşirii regimurilor totalitare în Europa de Est şi, în sens larg, pe tema Libertăţii. Astăzi, România este Europa, iar istoria noastră comună a putut fi reînnodată prin curajul celor care au ieşit în stradă în decembrie ‘89, din păcate România plătind cel mai dureros preţ dintre toate ţările est-europene pentru recâştigarea libertăţii şi a dreptului de a reveni în familia europeană”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, cu ocazia prezentării expoziţiei în Marea Britanie, Spania şi Ungaria.
Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Ambasada României în Ungaria şi în parteneriat cu IICCMER, marchează aniversarea evenimentelor din decembrie 1989 joi, 12 decembrie 2024, de la ora 17:30, la sediul ICR Budapesta (1146 Budapest, Izsó u. 5), prin evenimentul „Remember decembrie`89”. În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziţiei documentare „35 de ani şi o zi”, urmat de proiecţia filmului „A fost sau n-a fost?”, regia Corneliu Porumboiu. Expoziţia va putea fi vizitată la Budapesta până pe 14 ianuarie 2025, după care va fi prezentată la sediul filialei din Seghedin a ICR Budapesta.
Evenimentele organizate de Institutul Cultural Român de la Londra readuc în faţa publicului britanic acest capitol comun al istoriei ţării noastre cu istoria europeană. Programul va debuta vineri, 13 decembrie, de la ora 19:00, la sediul ICR Londra şi va cuprinde vernisajul expoziţiei documentare „35 de ani şi o zi” şi proiecţia filmului „Libertate” (2023), urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Tudor Giurgiu. Expoziţia, organizată în parteneriat cu IICCMER şi Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, va fi vernisată în prezenţa E.S. doamna Laura Popescu, Ambasadorul României la Londra, şi a doamnei Dr. Mioara Anton, Directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, şi va putea fi vizitată până pe 28 februarie 2025. La finalul serii, participanţii vor aduce un omagiu victimelor Revoluţiei, legând panglici în culorile drapelului României de simezele exterioare al clădirii Institutului, unde va fi amplasată expoziţia.
Expoziţia, organizată în parteneriat cu IICCMER şi Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, va fi vernisată în prezenţa dr. Mioara Anton, directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, şi va putea fi vizitată până pe 28 februarie 2025. Sȃmbătă 14 decembrie, începând cu ora 11:00, sediul Institutului din Belgrave Square îşi va redeschide uşile pentru un eveniment comunitar. Cu acest prilej, diaspora românească din Regatul Unit va aduce un omagiu victimelor Revoluţiei şi va reflecta asupra contribuţiei majore a acestora în schimbarea destinului unei întregi naţiuni.
Institutul Cultural Român de la Madrid, în parteneriat cu IICCMER, Ambasada României în Regatul Spaniei şi Consulatul general al României la Sevilia, a organizat expoziţia „35 de ani şi o zi” la Biblioteca Maria Zambrano a Universităţii Complutense din Madrid, în perioada 26 noiembrie - 31 decembrie. La vernisaj au participat prodecanul Facultăţii de Filologie a Universităţii Complutense- Emilio Peral, directoarea departamentului de studii romanice- Barbara Fraticelli, însărcinatul cu afaceri a.i. de la ambasada României în Spania, Raluca Mihăilă, directorul ICR Madrid, Maria Floarea Pop, lectorul de limba română Carmen Pogonici (Lectoratul de limba română de la Universitatea Complutense din Madrid).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.