O expoziţie de fotografie, un spectacol de teatru şi un recital de saxofon, dar şi o serie de filme dedicate comunităţii LGBT+ şi filme de dans fac parte din programul Institutului Cervantes din Bucureşti pentru luna octombrie, evenimente care vor marca şi Ziua Naţională a Spaniei, sărbătorită pe 12 octombrie.
Odată cu Noaptea Galeriilor - care anul acesta este organizată în trei seri consecutive, pe 2, 3 şi 4 octombrie - va fi deschisă în spaţiul Institutului o expoziţie de fotografie semnată de doi artişti spanioli inovatori ce pun într-o lumină nouă un loc încărcat simbolic pentru români, Transfăgărăşanul.
Expoziţia de fotografie realizată de Eriz Moreno şi Amaia Molinet scoate în evidenţă Drumul Naţional 7C ca mijloc de apropiere de un spaţiu şi un teritoriu. Fotografiile propuse de cei doi sunt vectori în care converg diferite aspecte ce au legătură cu actul mişcării: experienţa noastră personală, drumul ca obiect şi relaţia cu peisajul pe care acesta îl străbate. Vernisajul expoziţiei, în prezenţa celor doi fotografi, este programat să aibă loc pe data de 6 octombrie.
În perioada 2 - 27 octombrie, Institutul Cervantes, în colaborare cu Ambasada Spaniei în România, continuă programul de difuzare a filmelor spaniole online cu un program de scurtmetraje de ficţiune şi documentare, reprezentative pentru diferite forme de expresie şi de reprezentare a grupului LGBTI+. Peliculele, producţii cinematografice din Spania, Columbia sau realizate în coproducţie mexicano-americană, îşi propun să ofere o imagine a creativităţii acestor identităţi, oferind spectatorilor o mostră cinematografică ce face vizibile diferite indentităţi sexuale. Includerea în program a unui conţinut legat de politica de a face vizibile grupurile LGTBI+ reprezintă o necesitate în demersul institutelor culturale europene de a dinamiza şi a pune în evidenţă acele voci mai vulnerabile din cultura lor. Libertăţile dobândite de multe dintre persoanele care nu se încadrează în categoria heterosexualităţii sunt un câştig al societăţilor noastre.
Pe 2 octombrie este programat „Porque no/ De ce nu” (Columbia, Spania; r. Ruth Caudeli, 2016), pe 6 octombrie – „Eva menos Candela/ Eva fără Candela” (Columbia, r. Ruth Caudeli, 2018), pe 9 octombrie – „Juan de las brujas” (Mexic, r. Andrew Houchens, 2019), pe 13 octombrie – „Princesa de hielo/ Prinţesa de gheaţă” (Spania, r. Pablo Guerrero, 2017), pe 16 octombrie – „Piscina” (Spania, r. Carlos Ruano, 2017), pe 20 octombrie – „El niño que quería volar/ Băiatul care voia să zboare” (Spania, r. Jorge Muriel Mencia, 2018), pe 23 octombrie – „Visibles/ Vizibili” (Spania, r. Enrique Rey Monzón, 2018) şi pe 27 octombrie – „En la azotea/ Pe acoperiş” (Spania, r. Damià Serra Cauchetiez, 2016). Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00.
Programul lunii octombrie include şi o selecţie specială de filme dedicate dansului contemporan. Filmele vor fi difuzate online în perioada 28 - 31 octombrie, selecţia fiind realizată în colaborare cu Festivalul de film de dans FIVER din Spania.
Şi teatrul se regăseşte în programul din luna octombrie al Institutului Cervantes din Bucureşti: pe data de 19 octombrie, în colaborare cu UnTeatru, Institutul Cervantes prezintă „Cinci ore cu Mario”, de Miguel Delibes, în regia Marianei Cămărăşan, în interpretarea actriţei Florina Gleznea. Proiectul îşi doreşte să marcheze împlinirea, pe 17 octombrie, a 100 de ani de la naşterea lui Miguel Delibes, reputat scriitor spaniol al secolului XX, membru al Real Academia Española.
Tot luna aceasta, Institutul Cervantes din Bucureşti va organiza, la sediul instituţiei, un recital de saxofon solo sustinut de tânărul muzician spaniol Borja Sánchez Solis. Absolvent al Conservatorio Superior de Música Bonifacio Gil (unde l-a avut profesor pe Vicente Contador), Borja Sánchez Solis a studiat la Hochschule für Musik und Tanz Köln (cu Daniel Gauthier) şi la Folkwang Universität der Künste (cu Barbara Maurer). Este membru al Schleswig-Holstein Festival Orchestra şi al Junge Deutsche Philharmonie. A participat la masterclass-uri ţinute de Arno Bornkamp, Marie-Bernadette Charrier, Jean-MarieLondeix, Lars Mlekusch şi Juani Palop.
În afara evenimentelor culturale, programul de cursuri de limba spaniolă al Institutului Cervantes din Bucureşti se desfăşoară în format hibrid, cu prezenţă fizică şi online. Biblioteca nu va avea activitate cu prezenţă până la finalul acestui an.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...