Expoziţia "Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate" reuneşte 26 de lucrări ale artistului la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei de la Chişinpu şi va fi inaugurată joi, de la ora 16.00.
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu” inaugurează joi, ora 16.00, expoziţia "Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate", deschisă în perioada 15 septembrie - 5 noiembrie, la sediul muzeului din str. 31 August 1989 nr. 115, Chişinău.
Expoziţia este organizată din iniţiativa comună a Muzeului Naţional de Artă al României şi a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, rezultat al unei mai vechi dorinţe de colaborare între cele două ţări. Selecţia cuprinde câteva dintre cele mai reprezentative lucrări ale pictorului, ilustrative pentru toate etapele de creaţie şi marchează astfel trecerea a o sută de ani de la dispariţia artistului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Format iniţial în ambianţa academistă a Şcolii de la Bucureşti, dar fascinat de timpuriu de maniera nouă de a picta a lui Grigorescu, Luchian îşi continuă pregătirea la München şi apoi la Paris. Aici a frecventat nu doar atelierele academiste, ci şi expoziţiile artiştilor contemporani şi s-a familiarizat cu ideile care circulau în mediile artistice. Puternicul filon realist al lucrărilor cu tematică socială ("La împărţitul porumbului", "Mahalaua Dracului", "Ghereta din Filantropia") este urmat de unul de natură lirică ce străbate atât unele peisaje ("Peisaj cu trei căpiţe"), dar mai ales naturile statice cu flori ("Anemone", "Trandafiri", "Scara cu flori"). Selecţia nu putea trece cu vederea faimosul "Autoportret", subintitulat sugestiv şi modest, "un zugrav”.
Parcursul expoziţional urmăreşte astfel nu doar evoluţia cronologică a tematicii ci şi calitatea novatoare a picturii lui Luchian, marcată de o deschidere a paletei cromatice, de contraste cromatice şi tonale îndrăzneţe, de o picturalitate cuceritoare a graficii.
Cele 26 de lucrări selectate recreează sugestiv parcursul de excepţie al unui artist care reprezintă magistral începuturile modernităţii româneşti, constituind o întâlnire demult aşteptată.
Un catalog bogat ilustrat, cu texte de Liliana Chiriac şi Elena Olariu şi o cronologie realizată de Ilinca Damian însoţeşte expoziţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.