Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanţi scriitori ruşi, va reveni în România în perioada 24 - 28 octombrie, la invitaţia editurii Humanitas Fiction şi a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara - FILTM 2019.
Tradus în peste 30 de limbi, Evgheni Vodolazkin a primit cele mai prestigioase premii literare din Rusia: Premiul Bolşaia Kinga (Marea Carte) pentru romanele "Laur" (2013) şi "Aviatorul" (2016), Premiul Iasnaia Poliana (Premiul Lev Tolstoi) pentru romanul "Laur" (2013), Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) pentru romanul "Brisbane" (2019) şi Premiul Soljeniţ în pentru întrega operă (2019).
Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza rezervării prin Eventbook.
Evgheni Vodolazkin este creatorul unui univers literar unic în care teme precum timpul, iubirea, libertatea şi memoria sunt tratate în mod sclipitor, cu un registru stilistic al cărui ritm îşi păstrează intactă capacitatea de a suprinde mereu citirorul.
În România, romanele lui Evgheni Vodolazkin, publicate în colecţia „Raftul Denisei“, s-au vândut până în prezent în peste 60.000 de exemplare.
"Brisbane", cel mai recent roman al scriitorului Evgheni Vodolazkin, a apărut în luna octombrie în colecţia „Raftul Denisei“, în traducerea Adrianei Liciu.
"Cred că mesajul romanelor mele este acesta: «Nu te lăsa pradă disperării». El se aude şi în «Brisbane», în care eroul principal pierde sensul vieţii; dar viaţa e mai cuprinzătoare decât sensul ei", spune Evgheni Vodolazkin.
La 50 de ani, Gleb Ianovski, un virtuoz al chitarei recunoscut internaţional, născut la Kiev, cu studiile făcute la Sankt-Petersburg şi care cunoaşte succesul la München, e diagnosticat cu boala Parkinson. Un autor rus întâlnit întâmplător vrea să-i scrie biografia, şi astfel Gleb porneşte pe firul amintirilor, în încercarea de a găsi un nou sens existenţei sale. Tot întâmplarea îi prilejuieşte întâlnirea cu Vera, fiica de 13 ani a unei iubite din tinereţe, extrem de talentată la pian, şi ea măcinată de o boală gravă.
Conceput pe două voci, a muzicianului şi a biografului său, pendulând între prezent şi trecut, "Brisbane" este un roman simfonic în care moartea e învinsă nu prin muzică, nici prin iubire, ci prin puterea memoriei şi a cuvântului. "Cu oraşul Brisbane propriu-zis romanul meu nu are nici o legătură; altfel nu i-aş fi dat acest titlu", declara Vodolazkin într-un interviu. Şi totuşi "Brisbane" e cheia întregii poveşti.
Evgheni Vodolazkin s-a născut în 1964 la Kiev, unde şi-a făcut studiile universitare. Este doctor în ştiinţe filologice, specialist în literatura rusă veche. Din 1990 a devenit cercetător la Institutul Literaturii Ruse (Puskinskii Dom) din Sankt-Petersburg. Este autorul a peste 100 de lucrări ştiinţifice, a contribuit la elaborarea enciclopediei "Cântec despre oastea lui Igor" şi a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum şi a lucrării "Cuvioşii Kiril, Ferapont şi Martinian din Belozersk". În 1992, la invitaţia Universităţii din München, şi-a aprofundat studiile de medievistică occidentală, ţinând şi cursuri de literatură rusă veche. În 1998 a organizat conferinţa internaţională „Cultura mânăstirească: Orient şi Occident“. În perioada 1998-2002 a fost (cu întreruperi) bursier al Fundaţiei Alexander von Humboldt, desfăşurând o activitate de cercetare şi publicând, în 2000, la München, monografia "Istoria universală a Rusiei Vechi". Din anul 2012 este redactor-şef al revistei Text şi tradiţie, editată de institutul său. În paralel, începe să scrie literatură. Debutează ca romancier în 2005 cu Răpirea Europei. În 2009 publică romanul "Soloviov şi Larionov" (Humanitas Fiction, 2015), care se bucură imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belîi şi Bolşaia Kniga (Marea Carte). În 2011 i-a apărut culegerea de studii şi eseuri "Instrumentul limbii". În 2012, i-a apărut romanul "Laur" (Lavr; Humanitas Fiction, 2014), care devine revelaţia literară a anului 2013 în Rusia. În 2016, a publicat "Aviatorul" (Aviator; Humanitas Fiction, 2017) iar în 2018, "Brisbane" (Brisben; Humanitas Fiction, 2019). În 2017, Evgheni Vodolazkin a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.