Muzeul Naţional de Artă al României anunţă deschiderea sezonului de toamnă 2024 la MNAR cu o serie de evenimente cu caracter teoretico-ştiinţific.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Masa rotundă „Opţiuni şi perspective în arta din Republica Moldova”

Muzeul Naţional de Artă al României în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al Moldovei şi Uniunea Artiştilor Plastici din România vă invită duminică, 1 septembrie, de la ora 18.00, la masa rotundă cu titlul „Opţiuni şi perspective în arta din Republica Moldova”. Cu această ocazie va fi lansat numărul special al revistei Arta dedicat artelor plastice din Republica Moldova.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Invitaţi: Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Stavilă,  istoric şi critic de artă, cercetător ştiinţific principal la Institutul Patrimoniului Cultural din Republica Moldova, Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România. Moderator: Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă al României.

Eveniment realizat cu prilejul închiderii expoziţiei „Un secol de pictură basarabeană” organizată la Muzeul Naţional de Artă al României în perioada 28 martie – 1 septembrie 2024.

Întâlnire la muzeu cu Jannic Durand, director emerit al Departamentului Obiecte de Artă din Muzeul Luvru

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) invită publicul marţi, 3 septembrie, ora 18.00, la o „Întâlnire la muzeu”, un dialog captivant între Călin Stegerean, directorul general al MNAR şi Jannic Durand, director emerit al Departamentului Obiecte de Artă din Muzeul Luvru.

În cadrul întâlnirii se va discuta despre provocările muzeologiei actuale şi, în mod particular, despre patrimoniul medieval care a permis muzeelor din România şi Franţa să construiască, în ultimii 150 de ani, relaţii profesionale durabile izvorâte din fascinaţia reciprocă pentru acest tezaur cultural. Vor fi aduse în discuţie marile expoziţii de artă veche românească de la Paris, printre care şi cea deschisă în 2019, la numai câteva ore după tragedia care s-a abătut asupra catedralei Notre-Dame. Prezenţa dlui Jannic Durand la Bucureşti ne va permite să aflăm informaţii încă inedite publicului din România despre modul exemplar în care s-a mobilizat atunci comunitatea profesională franceză şi în special specialiştii Muzeului Luvru, dar şi despre viitorul Departament de Artă Bizantină care se va deschide în viitorul apropiat într-unul din cele mai importante muzee ale lumii.

Dialogul se va desfăşura în limba engleză.

Jannic Durand este un istoric de artă francez, conservator al patrimoniului, specialist în artă bizantină şi în artele preţioase ale evului mediu. Din 2013 până în 2022 a fost director al Departamentului Obiecte de Artă din Muzeul Luvru, şi este în prezent director emerit al aceluiaşi departament şi preşedintele comitetului de organizare al viitorului Departament de Artă Bizantină şi a Creştinătăţii Orientale din acest muzeu. Autor a numeroase articole şi volume de specialitate, a organizat de asemenea o serie de expoziţii dedicate creştinităţii orientale.

Colocviul internaţional „Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024). Congresul de la Bucureşti (1924) şi internaţionalizarea studiilor bizantine

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), în parteneriat cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (ISSEE) şi sub auspiciile Asociaţiei Internaţionale de Studii Bizantine, precum şi a Societăţii Române de Studii Bizantine, organizează colocviul internaţional Le Centenaire des congrès des études byzantines (1924-2024). Le congrès de Bucarest (1924) et l’internationalisation des études byzantines / Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024). Congresul de la Bucureşti (1924) şi internaţionalizarea studiilor bizantine, care va avea loc în Sufrageria Regală a MNAR, în perioada 4-5 septembrie, orele 9.00-18.30.

Colocviul marchează centenarul primei ediţii a Congresului Internaţional de Studii Bizantine care a avut loc în aprilie 1924 la Bucureşti, din iniţiativa istoricului român Nicolae Iorga, fiind unul dintre cele mai prestigioase şi longevive manifestări ştiinţifice internaţionale. Evenimentul reuneşte peste 20 de bizantinişti de renume din întreaga lume, care vor dezbate, pe durata a două zile de conferinţe şi comunicări, importanţa congresului organizat în urmă cu 100 de ani în România, pentru dezvoltarea studiilor bizantine la nivel mondial.

Găzduirea colocviului la MNAR, deţinătorul celei mai vechi colecţii publice de artă bizantină şi postbizantină din lume, expusă în Galeria de Artă Veche Românească, continuă iniţiativa organizatorilor Congresului din 1924 de a aduce în atenţia comunităţii ştiinţifice internaţionale valorosul tezaur cultural de tradiţie bizantină din România.

Lucrările Colocviului se vor desfăşura în limbile engleză şi franceză şi vor putea fi urmărite online, prin intermediul platformei Zoom. Accesul în sală va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

Programul va putea fi consultat pe site-ul instituţiilor organizatoare: www.mnar.arts.ro, www.acadsudest.ro şi www.srsb.ro.

Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) împreună cu Institutul de Istoria Artei al Academiei Române „G. Oprescu” (IIAGO) organizează în perioada 26-27 septembrie, cea de-a XX-a ediţie a Sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice Date noi în cercetarea artei medievale şi premoderne din România.

Evenimentul, devenit deja o tradiţie în domeniul istoriei artei româneşti, se doreşte a fi un forum interdisciplinar care aduce laolaltă specialişti din domeniul cercetării patrimoniului medieval şi premodern - istorici de artă, specialişti din muzee, istorici, arheologi, arhitecţi şi restauratori, tineri sau deja afirmaţi, pentru discutarea temelor de actualitate legate de studiul artei vechi din spaţiul românesc sau sud-est european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.