Cea de-a 67-a ediţie a Eurovision Song Contest, desfăşurată la mijlocul lunii mai la Liverpool, a fost urmărită de 162 de milioane de telespectatori, a anunţat vineri BBC, care evidenţiază şi audienţa în creştere a evenimentului pe reţelele de socializare.
Marea Britanie a găzduit această ediţie în numele Ucrainei, câştigătoare anul trecut dar care nu a putut fi gazdă din cauza invadării teritoriului său de către Rusia.
Competiţia „nu a fost niciodată mai populară”, a salutat într-un comunicat de presă Noel Curran, directorul Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) care reuneşte radiodifuzorii evenimentului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cifrele de audienţă publicate de organizatori adună telespectatori din 38 de ţări în care este difuzat evenimentul.
În Marea Britanie, 9,9 milioane de oameni au urmărit finala, difuzată sâmbătă, 13 mai, în creştere cu 12% faţă de 2022, sau o cotă de audienţă de 63%.
În Suedia, ţara câştigătoarei Loreen cu titlul Tattoo, 2,3 milioane de oameni au urmat finala, pentru o cotă de audienţă de 82,3%. Competiţia este în mod tradiţional foarte populară în ţările din nordul Europei.
În Franţa, seara finală a fost urmărită de 3,5 milioane de telespectatori, în creştere cu 10% faţă de 2022.
Alte pieţe care au înregistrat o cotă de audienţă mai mare de 50% au fost Armenia, Belgia, Cipru, Croaţia, Estonia, Israel, Lituania, Slovenia şi ţara gazdă, Marea Britanie.
Popular pe reţele
Dar competiţia a fost foarte populară şi pe internet, cu 7,6 milioane de telespectatori pe YouTube, dintre care 3,2 milioane pentru semifinalele organizate pe 9 şi 11 mai.
4,8 milioane de oameni au urmărit şi Eurovision pe TikTok, unde videoclipurile etichetate cu hashtag-ul #Eurovision au strâns 4,8 miliarde de vizualizări (între 30 aprilie şi 15 mai).
Pentru prima dată în acest an, persoanele care nu au reşedinţa într-una dintre cele 37 de ţări participante la competiţie ar putea participa în continuare la votul pentru alegerea titlului câştigător.
Organizaţia a înregistrat astfel voturi din peste 100 de ţări din afara competiţiei, printre care Statele Unite, Canada, Kosovo, Luxemburg şi Noua Zeelandă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.