Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, este câştigătorul Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel” pe 2018, acordată de Societatea Internaţională de Filologie.
Ceremonia de decernare va avea loc la începutul anului 2019, la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg şi va fi urmată, conform regulamentului, de organizarea unei alte ceremonii în ţara de origine a laureatului.
De aproximativ un secol, Societatea Internaţională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel”, instituită ca echivalent al premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaştere a valorii de excepţie a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii şi istoriei literare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii s-a născut odată cu acordarea, în 1927, a premiului Nobel pentru Literatură filosofului francez Henri Bergson. Astfel, s-a decis ca la fiecare cinci ani, Societatea Internaţională de Filologie să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel.
Societatea Internaţională de Filologie selectează şi propune cinci candidaţi, laureatul fiind decis în urma votului a peste 200 de universităţi din întreaga lume, membre ale acestei societăţi. De-a lungul timpului, între laureaţii Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel” s-au numărat prinţul Nikolai Trubeţkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson (1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001), sinologul Göran Malmqvist (2011).
Începând cu anul 2017, Medalia de Aur se acordă în fiecare an, cel mai recent laureat fiind profesorul Noam Chomsky.
Academicianul Eugen Simion este critic şi istoric literar, eseist şi editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. A predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Este director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.
Membru titular al Academiei Române din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent, a fost în perioada 1998-2006 preşedinte al Academiei Române. A iniţiat şi coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicţionarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecţia, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut până acum 200 de volume. Este fondator (1999) şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă sub egida Academiei Române.
Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Ştiinţe şi Litere din Danemarca, al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa, al Academiei din Atena, al Academiei de Ştiinţe din Moldova şi, recent, al Academiei de Ştiinţe şi Litere din Serbia.
În scrisoarea remisă Academiei Române, Societatea Internaţională de Filologie adresează felicitări laureatului, academicianul Eugen Simion, şi României.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.