Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte, au vizitat, joi seară, Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, fiind însoţiţi de Klaus şi Carmen Iohannis.
Klaus şi Carmen Iohannis, împreună cu Paula Popoiu, directorul muzeului, şi cu Irina Cajal, subsecretar de stat în ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, i-au întâmpinat pe cei doi oaspeţi francezi.
”Îmi cer scuze pentru întârziere”, a spus Emmanuel Macron, când a ajuns la întâlnire, cu o oră şi jumătate mai târziu decât era programată.
După ce au schimbat amabilităţi, oaspeţii au făcut o fotografie de grup, nu înainte ca primele doamne să primească din partea unui băiat îmbrăcat în port popular câte un buchet de flori. Încântată de gest, Brigitte Macron l-a sărutat pe obraz pe copil, care a urmat, de asemenea, oaspeţii prin muzeu.
Traseul organizat pentru cei patru în Muzeul Satului a durat aproximativ 45 de minute.
Prima oprire a fost la casa din Bistriţa Năsăud, unde un meşteşugar a făcut o demonstraţie de olărit. La ieşirea din casă, Carmen Iohannis i-a oferit mâna primei doamne franceze, pentru a o ajuta să coboare treptele din lemn.
Carmen Iohannis şi Brigitte Macron au primit cadou câte un set de ceramică de Horezu şi au pornit, la braţ, urmate de cei doi preşedinţi, care au discutat pe tot parcursul vizitei.
O altă oprire a reprezentat-o biserica din Dragomireşti, după care cei patru au urmărit reprezentaţia oferită de ansamblul Lăutarii din Teleorman, ce s-a încheiat cu un dans care a fost aplaudat îndelung de vizitatorii francezi. ”Bravo!”, a exclamat Macron.
Dacă lui Brigitte Macron i-au atras atenţia costumele populare aduse din diverse părţi ale ţării, dar şi o ţesătoare şi produsele din piele expuse de meşteşugari, de la care a primit o pereche de opinci, soţul său a mers alături de Klaus Iohannis cu care a fost angajat în discuţii.
Ultima oprire în cadrul vizitei la Muzeul Satului a reprezentat-o gospodăria din Jurilovca, unde atenţia lui Macron a fost atrasă de o naistă care a interpretat şi ”La vie en rose”, piesă pe care preşedintele francez a ascultat-o până la capăt, deşi era aşteptat de ceilalţi trei însoţitori.
”Splendid”, aşa a catalogat vizita Emmanuel Macron la final. ”Să petrec un timp alături de preşedinte, de soţia lui şi de soţia mea aici, în acestă zonă tradiţională, a fost o mare ocazie de a ne înţelege mai bine, de a ajunge să vă cunosc tradiţia”.
Despre bisericile ortodoxe, el a spus că sunt ”magnifice”. ”Nu avem aceeaşi tradiţie, aşadar este ceva nou pentru noi”.
Cântăreţii şi dansatorii sunt, în opinia lui Emmanuel Macron, ”un patrimoniul cultural şi tradiţional” al ţării şi au fost o “descoperire şi o adevărată bucurie”.
”Voi reveni în 2018”, a spus el. ”Bineînţeles”, a adăugat Klaus Iohannis. ”Voi reveni pentru sezonul cultural pe care îl vom lansa cu domnul preşedinte şi pentru că, în urmă cu 90 de ani, un francez a venit şi a plantat un stejar pentru a sărbători unirea de la 1918. Voi planta unul nou, anul viitor”, a spus Macron, făcând referire la gestul generalului Henri Mathias Berthelot.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.