"Atmosfera dezolantă" de la Biblioteca Naţională a României, în sălile de studiu, a fost criticată de Emilia Şercan pe Facebook, precizând că studenţii îndură 16 grade Celsius, în timp ce afară sunt 18 grade. Directorul Adrian Cioroianu o acuză pe jurnalistă de "minciună". "De la inaugurare, clădirea nu are centrală proprie (depinde de apă caldă prin Radet) iar instalaţia de răcire e depăşită demult", a afirmat managerul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am fost azi la Biblioteca Naţională (da, asta e o veste proastă pentru unii) şi am fost şocată de frigul pe care trebuie să îl îndure puţinii cititori care se (mai) încumetă să meargă în acest loc. În zona spaţiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenţii obişnuiesc să înveţe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din ţara asta. Atmosfera era absolut dezolantă, cu oameni îmbrăcaţi mai ceva ca cei care au umblat azi pe afară în Bucureşti, pentru că pe stradă nu am văzut pe nimeni cu gluga în cap. Temperatura exterioară a fost azi de 18 grade", a scris jurnalista pe reţeaua de socializare. 

Din cauza frigului, o singură sală de lectură este deschisă, la etajul I. 

"Activitatea a fost mutată la „economie” pentru că această sală este pe partea de vest a clădirii, latură pe care bate soarele şi e mai cald decât la „literatură”, unde temperatura nu trece de 13,5 – 14,00 grade. Cam asta sunt condiţiile în „România educată” a împăratului, pentru care statul plăteşte peste 7 milioane de lei ca să îi facă o casă cu două (două!!!) săli de fitness, că una nu-i ajunge, dar care stat nu găseşte bani să încălzească clădirea Bibliotecii Naţionale. Asta este respectul în „România educată” pentru studiu, muncă, învăţare. Îmi spuneau angajatele că în trecut aveau şi câte 80 de cititori pe zi în sălile de lectură. Mulţi dintre ei erau studenţi străini, deprinşi să înveţe la bibliotecă. Azi dacă am fost vreo 10 oameni de toţi. Angajatele erau îmbrăcate la fel ca tinerii pe care îi vedeţi în poze, cu hainele groase de stradă pe ele. Le-am întrebat dacă l-au văzut pe directorul Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, venind prin sălile de lectură ca să se intereseze de situaţia în care stau cititorii şi angajaţii instituţiei. „Da, l-am văzut, dar la Digi24, nu pe aici”.

În replică, Adrian Cioroianu, o acuză pe EMilia Şercan că "minte". 

"Ca de atâtea ori, diseminaţi minciuni/fake-news atât la adresa BNaR, cât şi la adresa mea. Ar trebui să vă fie ruşine - deşi n-aş paria că aveţi astfel de scrupule. O să aveţi altă dată parte de un răspuns detaliat, pentru că oricum aveţi laşitatea de a evita o dezbatere faţă în faţă cu mine, aşa cum vă propun public de mult! Dar tot n-o s-o puteţi evita la infinit. Şi atunci vom vedea a cărui mască va cădea", a scris istoricul Adrian Cioroianu pe Facebook.

Acesta a explicat situaţia privind sistemul de încălzire al clădirii. 

"Eraţi obişnuită să se teamă de dvs. sau să vă evite tot felul de prinşi cu mâţa în sac. Eu n-am de ce să mă tem de dvs., nici nu vă evit (ci vă invit!) şi, mai mult, le-am spus tuturor angajaţilor/angajatelor mei, pe care îi hărţuiţi cu tot felul de cereri (pe care le voi face publice, când voi avea timp, pentru că asta meritaţi) să nu se teamă de nimeni, nici de mine, dar nici de dvs.
Minţiţi când legaţi temperatura din bibliotecă de mandatul meu (din ultimii doi ani). Clădirea, de la inaugurare, 2012, a avut probleme, atât iarna (căldura, câtă e, "urcă" la etajele superioare, prin atriumul central, nu din voinţa directorului, ci prin legile fizicii) cât şi vara (deseori, prin suprafaţa vitrată, efect de seră). De la inaugurare, clădirea nu are centrală proprie (depinde de apă caldă prin Radet) iar instalaţia de răcire e depăşită demult. Deci: dvs ori n-aţi intrat în clădire înainte de 2021 (şi v-a adus recent vreun bizar magnetism), ori aveţi vreo frustrare legată de angajaţii actuali sau de mine.
Minţiţi când daţi de înţeles tot felul de prostii legate de spaţiile adiacente bibliotecii. Pentru dvs si pentru toţi cei care plimbă intoxicări/fake-news: nici terenul din jurul Bibliotecii Naţionale, nici parcarea, nici gheretele de paznici, nici paznicii din exterior, nici pilonii etc. NU sunt în administrarea BNaR, deci orice comentarii pe aceste subiecte sunt intoxicări, minciuni sau fantasme ale unor necunoscători.
Doamnă Şercan, v-o spun amical, ca să nu ziceţi că vă ameninţă cineva: nu veţi putea evita la infinit o întâlnire directă, publică, cu mine, în care să vină fiecare cu cărţile pe masă, cu prezentul şi cu trecutul său.
Până atunci puteţi da cât vreţi cu pietre, dar să nu uitaţi că eu cred în efectul de bumerang al ideilor!"

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.