"Elefanţi, cuci, cai şi EU", o expoziţie interactivă românească cu păpuşi, marionete, cerbi, mingi, maşinării delicate, mici instrumente muzicale şi clopoţei, va fi vernisată miercuri, la Sladovna Pisek şi rămâne deschisă până pe 2 septembrie.
Expoziţia este realizată după ce colecţia de jucării a lui Iosif Herţea a fost atent cercetată de o echipă de specialişti în obiecte atât de mici, conservată (adică îngrijită astfel încât toate obiectele să se păstreze într-o stare bună). Şi pentru că jucăriile erau fie frumoase, fie pufoase, fie jucăuşe sau zornăitoare, fie păreau că acum încep să vorbească, curatorii au conceput o expoziţie special pentru copii dar şi pentru adulţii care vor să-şi amintească de copilărie şi de obiectele cele mai dragi de atunci.
Proiectul este finanţat de Institutul Cultural Român Praga şi reprezintă o ocazie de a prezenta tema Centenarului prin referire la istoria jucăriilor româneşti şi europene în contextul ultimei sute de ani.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Expoziţia este special concepută pentru copii, aceştia având la dispoziţie cinci spaţii interactive (adică colţuri în care să se joacă în voie), fiecare dezvăluind câte o poveste şi câte un obiect sau o serie de obiecte: cuci, băţ, cârpă şi plastic, spitalul de jucării, teatrul lui Kasperl, jucării mici.
Expoziţia care a fost deschisă în trei oraşe din România şi urmează să fie itinerată în mai multe ţări europene face parte din iniţiativele asociaţiei româneşti Da’DeCe şi a muzeelor partenere care propun expoziţii de tipul celor deschise în muzeele copilului, spaţii vii, interactive, special dedicate curiozităţii şi bucuriei copiilor de a descoperi lumea, aşa cum este şi Sladovna Pisek .
Iosif Herţea, donatorul colecţiei, este etnomuzicolog român, compozitor de muzică de teatru, iar pasiunea pentru jucării l-a însoţit toată viaţa pentru că aşa face un colecţionar.
Expoziţia este organizată de Asociaţia Da’DeCe din România şi Sladovna Pisek, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga.
Asociaţia Da’DeCe reinventează şi adaptează conceptul de Muzeul al Copilului, prin expoziţii tematice itinerate în zone şi comunităţi diverse. Muzeul DaDeCe este locul unde patrimoniul şi artele contemporane dau naştere la noi idei, întrebări şi emoţii. Este locul în care copiii se implică ca persoane creative şi curioase, adoptă atitudini şi valori noi şi responsabile faţă de patrimoniu şi explorează forme inedite ale artelor contemporane, ca parte dintr-o comunitate conştientă de sine şi de valorile acesteia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.