Un sfinx care zâmbeşte având gropiţe a fost descoperit de arheologi în apropierea templului lui Hathor din complexul arheologic Dendera, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sculptura l-ar putea reprezenta pe împăratul roman Claudius, aflat la putere între anii 41 şi 54, a anunţat luni Ministerul Egiptean pentru Turism şi Antichităţi.

Potrivit autorităţilor, acest sfinx zâmbitor a fost dezgropat lângă Templul lui Hathor din Dendera, la aproximativ 50 de kilometri nord de Luxor, unde a fost descoperit Zodiacul cu acelaşi nume, una dintre cele mai importante comori ale colecţiilor egiptene ale Muzeului Luvru. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Statueta a fost găsită într-un „bazin bizantin aşezat în interiorul unui mormânt cu două niveluri” alături de o „stela romană gravată în hieroglife şi demotică”. Studiul epigrafic al inscripţiilor ar putea confirma identitatea exactă a împăratului reprezentat de sfinx, pe care echipa egipteană însărcinată cu săpăturile l-a identificat deocamdată cu Claudius, datorită câtorva detalii stilistice.

Zodiacul Dendera a ajuns la Paris în 1820, atunci când prefectul francez Sébastien Louis Saulnier a trimis o echipă pentru a desigila acest basorelief cu explozibili. Această reprezentare a bolţii cereşti de peste 2,5 metri în lăţime şi înălţime a atârnat pe un tavan al Luvru din 1922, în timp ce o copie din ipsos o înlocuieşte în Dendera, este revendicat de Egipt de câţiva ani.

În ultimele luni, mai multe descoperiri majore au fost prezentate de autorităţile arheologice egiptene, în principal în necropola din Saqqara de lângă Cairo - unde se află piramida în trepte a regelui Djoser -, dar şi pe platoul Giza, unde se află marea piramidă a lui Keops, ultima dintre cele Şapte Minuni ale Lumii Antice. Joi, Cairo a anunţat că a explorat un coridor de nouă metri, care a rămas ascuns timp de mai bine de patru milenii în interiorul monumentului.

Mai la sud, la Luxor, Teba faraonilor, au fost dezgropate recent rămăşiţele „unui întreg oraş roman” datând din primele secole ale erei noastre.

Pentru unii experţi, aceste anunţuri au mai mult o semnificaţie politică şi economică decât una ştiinţifică. Cufundată într-o criză economică gravă, ţara de aproape 105 milioane de locuitori mizează pe turism pentru a-şi restabili finanţele. Guvernul egiptean speră astfel să treacă pragul celor 30 de milioane de turişti pe an până în 2028. Înainte de criza Covid-19, 13 milioane de vizitatori ajungeau în ţara faraonilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.