Economistul francez Thomas Piketty, director academic la Şcoala de înalte studii în ştiinţe sociale şi profesor la École d'Économie de Paris, admirat de liderul de la Beijing, refuză să îşi cenzureze cartea „Capital et idéologie” pentru a o lansa în China.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Xi Jinping şi-a exprimat admiraţia pentru munca lui Piketty, însă „Capital et idéologie”, lansată anul trecut, nu a ajuns încă în China continentală din cauza fragmentelor despre inegalitatea din ţara asiatică.

Piketty a declarat pentru The Guardian că editorul chinez Citic Press a trimis în luna iunie celui francez, Le Seuil, o listă de zece pagini cu modificări ce trebuie operate în ediţia franceză a cărţii, iar în august, una legat de ediţia în limba engleză.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Am refuzat aceste condiţii şi le-am spus că voi accepta doar o traducere fără vreo tăiere. Ei, de fapt, voiau să scot aproape toate părţile care făceau referire la China contemporană şi, în special, la inechitatea şi opacitatea în China. Alte edituri chineze care au fost în contact cu Le Seuil au spus de asemenea că vor fi necesare tăieri, aşadar, la acest moment, pare că volumul nu va fi publicat în China continentală”.

Citic Press a declarat pentru South China Morning Post că negocierile privind drepturile cărţii sunt în derulare.

Cenzura în China este aplicată cărţilor, site-urilor de ştiri, culturii şi artei şi platformelor online.

Xi a făcut referire în trecut la scrierile lui Piketty, inclusiv la cartea „Capital auXXIe siècle”. Luna aceasta, el a scris într-un eseu că lucrarea lui Piketty despre inegalitatea în SUA „merită consideraţia noastră”. 

„Doar pentru că Xi a citat personal din cea mai recentă carte a lui Piketty nu înseamnă că Piketty nu face subiectul unei verificări”, a spus Dali L Yang, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Chicago.

Xi Jinping a promis că va eradica sărăcia din mediul rural până la finalul anului 2020, însă caută să prezinte China drept o societate prosperă.

„Una dintre provocările Chinei de azi este că mulţi oameni trăiesc într-o bulă - în Shanghai este greu de imaginat viaţa din zonele sărace. Pe de o parte, mesajul oficial al lui Xi este că nimeni nu va fi lăsat în urmă în această categorie de a fi foarte sărac, dar în acelaşi timp el prezintă această imagine a Chinei care urcă şi toţi oamenii beneficiază”, a mai spus Yang. Profesorul a subliniat că notorietatea lui Piketty poate însemna ca scrierile lui să fie şi mai atent analizate de cenzorii din China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.