Drepturile asupra „Breakfast at Tiffany's” fac subiectul unui proces intentat companiei Paramount Pictures de către fondul caritabil constituit de scriitorul Truman Capote înainte de moartea sa, relatează The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dreptul de a realiza o continuare a filmului „Breakfast at Tiffany's” (1961), un lungmetraj sau un serial inspirat de acesta reprezintă subiectul procesului deschis miercuri împotriva Paramount Pictures la Curtea Superioară din Los Angeles.

Cu câţiva ani înainte de a muri, scriitorul Truman Capote, care a publicat în 1958 romanul ce stă la baza filmului cu Audrey Hepburn, a constituit un fond caritabil. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Alan Schwartz, administratorul acestuia, susţine acum că drepturile au revenit executorului lui Capote în 1984, după moartea lui, apoi, transferate fondului caritabil.

„În 1991, reclamantul şi Capote Estate au semnat un acord cu Paramount, potrivit căruia Paramount a optat pentru anumite drepturi privind un sequel sau un prequel, între altele, legat de film. Acordul prevedea că, dacă un film nu urma să fie produs într-o anumită perioadă de timp, drepturile reveneau reclamantului”, se arată în plângerea depusă.

Având în vedere că nu a fost realizat niciun alt film, Scwartz pretinde proprietatea asupra drepturilor. Potrivit documentelor, Paramount contestă acest lucru.

Studiourile susţin că „nu a avut loc vreo restituire” şi că aveau „dreptul, dar nu şi obligaţia de a produce filmul” şi că a cumpărat aceste drepturi pentru 300.000 de dolari.

Reclamantul, reprezentat de avocatul Ed McPherson, a precizat că drepturile au revenit pentru că, în baza vechii legi, dacă un autor moare în decurs de 28 de ani, dreptul de înnoire a acestora revine moştenitorilor statutari.

Disputa aminteşte de lupta pentru „Read Window” (r. Alfred Hitchcock), care a ajuns în 1990 până la Curtea Supremă. În baza acestui caz, Paramount ar putea ulterior să se confrunte cu pierderea definitivă a drepturilor de exploatare a originalului „Breakfast at Tiffany's” şi, iniţial, a susţinut că succesorii legali ai lui Capote sunt „obligaţi legal” să negocieze un nou acord. Potrivit plângerii, asta a dus, în 1991, la un acord despre care reclamantul crede că a deschis poarta către revendicarea drepturilor pentru continuare. 

Tot din documentele depuse reiese că, în luna ianuarie, au existat negocieri privind drepturile pentru un serial „Breakfast at Tiffany's”. Organizaţia a spus că a primit numeroase oferte de sute de mii de dolari, însă Paramount a avut de obiectat, iar negocierile au fost suspendate.

Aparent, preşedintele Paramount, Jim Gianoulos, preferă realizarea unui proiect lungmetraj, are un scenariu şi intenţia de a vinde proiectul unei platforme de streaming. 

Paramount Pictures nu a făcut comentarii.

Filmul „Breakfast at Tiffany's” (1961) a fost regizat de Blake Edwards şi a câştigat două premii Oscar - pentru „cel mai bun cântec original” („Moon River”) şi pentru „cea mai bună coloană sonoră”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.