Dosarul „Arta cămăşii cu altiţă – IA” va fi finalizat până în martie 2021, a anunţat miercuri Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, şi va fi depus la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comisia pentru relaţia cu UNESCO a făcut toate demersurile permise pentru ca ia să ajungă în Patrimoniul Mondial al Umanităţii, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Termenul iniţial de realizare a dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – IA, element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, ce urmează a fi depus la UNESCO, a fost 2018. Acesta a fost depăşit, în condiţiile în care Comisia Naţională pentru pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, aflată în subordinea Ministerului Culturii, a fost o lungă perioadă nefuncţională, din lipsă de fonduri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Alături de colegii din Comisia parlamentară pentru relaţia cu UNESCO am avut mai multe intervenţii pentru deblocarea dosarului şi, astăzi, 24 iunie 2020, sunt bucuros că experţii din Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial au demarat cercetările din teren şi filmările necesare pentru depunerea documentelor la UNESCO. În paralel, în Republica Moldova, se fac aceleaşi demersuri pentru ca istoria şi tradiţia cămăşii cu altiţă să fie recunoscută la nivel mondial”, a transmis Ionel Palăr, preşedintele Comisiei.

El a precizat că dosarul „Arta cămăşii cu altiţă – IA, element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” va fi complet până în martie 2021, când va fi depus la UNESCO.

„Este un proiect comun, departe de orice orgolii şi dispute inutile, pentru că nimeni nu ne-ar ierta, dacă o altă «cămaşă tradiţională» din spaţiul balcanic ar ajunge înaintea «cămăşii cu altiţă» în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ne revine obligaţia morală de a duce mai departe această artă, de a proteja şi a promova acest tezaur unic în lume”, a mai spus Palăr.

Anual, pe 24 iunie, este marcată Ziua Universală a Iei, reprezentativă piesă a costumului popular românesc. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.