Dirijorul Stelian Olariu, cu o activitate de peste cinci decenii la Opera Naţională Bucureşti, a murit duminică, la vârsta de 88 de ani, a anunţat instituţia.
”Opera Naţională Bucureşti anunţă cu tristeţe şi profund regret că maestrul Stelian Olariu a încetat din viaţă şi transmite condoleanţe familiei. Maestrul Stelian Olariu a fost dirijorul cu cea mai lungă şi remarcabilă activitate artistică susţinută timp de 55 de ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti”, este mesajul publicat de instituţie pe pagina de Facebook, duminică.
Stelian Olariu a urmat cursuri de vioară la Timişoara, apoi a fost student al Conservatorului de Stat din Timişoara. În 1950 a venit la Bucureşti pentru a studia la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” pedagogie şi dirijat coral.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
După absolvire a fost repartizat la Palatul Copiilor (Palatul Pionierilor), unde a înfiinţat Corul de Copii al Palatului, pe care l-a condus până în 1966.
Acompus şi tipărit o culegere de cântece pentru copii, apărută în două ediţii. În 1956, a înfiinţat Corul Studenţilor la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.
Şase ani mai târziu a fost numit asistent-maestru de cor la Opera Naţională Bucureşti (ONB), unde a colaborat cu dirijorul corului, Gheorghe Kulibin. Din anul 1963, după decesul maestrului, Stelian Olariu a preluat conducerea Corului Operei ca maestru de cor, funcţie pe care a deţinut-o până în prezent.
Ca maestru de cor, a pregătit peste 120 de titluri de operă, operetă şi vocal-simfonic şi a participat la evenimente muzicale de excepţie în ţară şi străinătate. A participat la peste 8.000 de spectacole de operă (numai la Opera Naţională Bucureşti) şi a întreprins turnee în ţări precum Franţa, Germania, Anglia, Italia, Elveţia, Spania, Olanda, Belgia, Austria, Ungaria, Grecia, Iugoslavia, Bulgaria, Rusia, Japonia, Thailanda.
Corul ONB a făcut, sub îndrumarea sa, şi înregistrări ale unor titluri importante precum ”Oedipe”, de George Enescu, ”Tosca”, de Giacomo Puccini, ”La traviata”, ”Rigoletto”, ”Il trovatore” (”Trubadurul”), de Giuseppe Verdi, şi ”La Bohéme”, de Giacomo Puccini.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.