Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care coordonează proiectul Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR), a declarat vineri, pentru News.ro, că Centrul de cercetare, proiectare, expertiză şi consultanţă de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” nu are abilitatea de a evalua spaţiul de lângă „Antipa”, vizat pentru construirea noii instituţii. El califică reacţiile apărute în spaţiului public, dar şi rezultatul analizei, drept opinii la care orice cetăţean este îndreptăţit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii „Antipa” au contactat Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", care prin Centrul său de Cercetare, Expertiză şi Cosultanţă, a luat parte la elaborarea planului urbanistic zonal şi a planului de reglementări al zonei protejate în care se află Muzeul „Antipa". Potrivit acestuia, densitatea redusă a construcţiilor şi plantaţia masivă din zonă definesc valoarea acestui „parc referinţă al oraşului".

Referitor la cea mai recentă comunicare făcută de „Antipa”, directorul Institutului „Elie Wiesel” a declarat pentru News.ro că „este o altă părerea unui domn, nu este o instituţie abilitată să facă evaluare”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Evaluarea transmisă „Antipa” de către Centru este semnată de profesor doctor arhitect Dan Marin, şef proiect PUZ Zone construite protejate - Municipiul Bucureşti.

„În plus, dacă domnul director de la «Antipa» spune că vrea să construiască subteran, înseamnă că se poate construi. Dar are darul să transmită tot felul de informaţii şi se contrazice singur, din păcate”, a mai spus Florian pentru News.ro.

El a continuat: „De la Ministerul Culturii, în mod normal, ar trebui să vină acest proiect de HG, ca să semnez în calitate de coiniţiator. Deocamdată, nu am informaţii noi. Nu am mai discutat cu nimeni săptămâna aceasta. Eu sunt optimist”.

La finalul unei conferinţe de presă care a avut loc vineri privind descoperirea unei noi gropi comune în judeţul Iaşi, Alexandru Florian a răspuns câtorva întrebări legat de MHIEHR: „La ora actuală, dacă MNIEHR se face în spaţiul de lângă Muzeul «Antipa», răspunsul este afimativ, potrivit celei mai recente declaraţii a ministrului Culturii, făcută săptămâna trecută. Aceasta este informaţia oficială pe care o deţinem”.

El consideră că, odată cu organizarea cartierului muzeal, propus de ministrul Valer-Daniel Breaz, şi Muzeul „Antipa” va avea ocazia să se dezvolte.

Întrebat ce părere are în legătură cu reacţiile apărute în mediul online şi nu numai, el a precizat: „Există foarte multe opinii şi suntem în democraţie şi fiecare cetăţean, fie că e informat sau nu, are dreptul la opinie. Acest spaţiu public de peste 7.000 de metri pătraţi dintre Muzeul «Antipa» şi Muzeul Ţăranului Român este neîngrijit, nedezvoltat timp de peste 70 de ani. Dacă ar fi să mă exprim mai popular, aş spune că acolo e un maidan. A crescut vegetaţie la întâmplare, aşa cum e normal, pe un pământ pe care nu e nimic. Nu e vorba despre a agresa vreo instituţie şi nici de a distruge vreun parc, aşa cum a sugerat directorul muzeului”.

În această cauză, reprezentanţii Institutului „Elie Wiesel” s-au adresat Secretarului General al Guvernului şi prim-ministrului, de care aparţine instituţia, iar aceştia au contactat Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, proprietarul terenul. „Noi suntem instituţie publică şi putem solicita ceea ce este domeniu public al statului. Şi, în măsura în care nu este utilizat şi în dezvoltare. Pentru că nu vrem să luăm din proiectele nimănui”, a subliniat directorul institutului.

Florian a reiterat că nu există un răspuns oficial până la această dată şi că aşteaptă Hotărârea de Guvern. Deşi spune că şi-a arătat disponibilitatea către dialog, nu a fost contactat de niciun reprezentant al Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Alexandru Florian a vorbit luni pentru News.ro despre situaţia în care se găseşte proiectul Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR), despre declaraţiile contradictorii făcute de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale în urmă cu o săptămână şi a precizat, optimist, că vor mai trece 4 - 5 ani până la finalizarea lui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.