Festivalul „George Enescu” 2021, ediţia a 25-a, care va avea loc între 28 august şi 26 septembrie, ar putea aduna la Bucureşti 3.700 de artişti, aşa cum şi-au exprimat dorinţa organizatorii. Vladmiri Jurowski, directorul artistic al Festivalului, a transmis, printr-un mesaj video din Germania, că programul acestei ediţii este unul „special”, însă a avertizat publicul că vor interveni modificări, reduceri ale numărului de muzicieni din orchestre”. El a făcut un apel la public şi autorităţi să sprijine organizarea evenimentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la naşterea marelui George Enescu. Se întâmplă, de asemenea că 2021 marchează cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Enescu, care a fost fondat în 1958, deci 25 este, de asemenea, o dată aniversară. Am încercat să facem acest program cât mai special. Din moment ce trăim pandemia, programul prevăzut pentru Ediţia Aniversară nu este final. Schimbări vor fi necesare şi este imposibil în aceste vremuri să programăm în avans ca şi cum am şti cum vor fi lucrurile. Restricţiile sunt relaxate de guverne, dar nu se întâmplă în toată Europa, aşa că trebuie să fim pregătiţi pentru schimbări”, a precizat Jurowski.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a prezentat o schiţă de program "ideal", care „sperăm să fie posibil până în toamna acestui an”.

„A crea înseamnă a iubi, pentru că muzica este iubire sau nimic”, spunea Enescu. „Dacă muzica e hrana iubirii, continuă să cânţi”, spunea Shakespeare. „Muzica este fructul iubirii şi hrana iubirii. Muzica nu ne serveşte ca distracţie, ci şi ca un comunicator, ca legătură între oameni. Lumea are nevoie de muzică, frumuseţe, cultură, lumea are nevoie de festivalul Enescu”, a mai spus Jurowski, făcând apel la toate părţile implicate să sprijine festivalul.

„Avem nevoie de public, de artişti şi de sprijinul Guvernului şi sponsorilor. Pandemia nu va dura la nesfârşit, vom dezvolta vaccinuri şi mai eficiente, iar odată ce lumea va ieşi din era Covid, vom simţi şi mai mult nevoia de hrană culturală pentru inimile, minţile şi sufletele noastre”, a afirmat directorul artistic.

„E posibil să fie reduceri ale mărimii orchestrelor, dar este important că festivalul are loc. Să rămânem flexibili, pregătiţi pentru schimbări. Toate modificările sunt făcute pentru a permite culturii să funcţioneze în aceste vremuri dure”, a fost mesajul dirijorului.

Program

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Igor Stravinsky. Organizatorii au considerat că este „indispensabil” să includă în program cât mai multe lucrări de-ale compozitorului, inclusiv cele care nu au fost difuzate niciodată în România până acum. Lucrări precum „Potopul” sau „Nunta”, care vor fi interpretate cu participarea a patru pianişti români, în colaborare cu percuţioniştii de la Radio Symphony Orchestra Berlin şi cu cântăreţi ruşi şi români, vor fi interpretate pentru prima dată în România.

Potrivit lui Jurowski, această ediţie va prezenta orchestre europene extrordinare, din Europa de Vest, Centrală şi de Est. Există de asemenea şi câteva mari orchestre britanice.

„În ciuda Brexitului, încă privim muzica britanică şi muzicienii britanici ca parte a culturii paneuropene şi dialogul cu muzica britanică va continua”, a declarat directorul artistic. 

„O altă caracteristică a Festivalului este prezenţa muzicii contemporane, care a fost mereu o parte importantă din programele Festivalului. Anul acesta vor fi interpreţi de talie mondială. Patricia Kopatchinskaja, Sir Simon Keenlyside, Sir Simon Rattle sau minunatul violoncelist Raphael Wallfisch au fost de acord să se angajeze cu lucrările secolului 20 dar şi cu premiere mondiale”, a dezvăluit Vladimir Jurowski.

De asemenea, în program este importantă prezenţa concertelor de operă -  majoritatea nu au mai fost interpretate în Festival: „Oraşul Mort” de Eric Wolfgang Korngold, „Piticul” de Alexander von Zemlinsky, de „Lulu”, de Alban Berg şi, o piesă timpurie a lui Enescu, "literalmente necunoscută în lume până acum" - „Strigoii”.

„Schimbări ale programului vor fi inevitabile”, a avertizat Jurowski.

În cadrul conferinţei de presă, Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului, a precizat că anul acesta „va fi o participare românească importantă: Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Filarmonicile din Iaşi, Bacău, Sibiu, Timişoara, precum şi corurile Academic Radio şi cel al Filarmonicii „George Enescu”.

Între 12 şi 23 mai va avea loc Concursul „George Enescu”, care "ne va arăta cum să pregătim cu mare atenţie ceea ce se va întâmpla în festival", a afirmat Constantinescu.

Festivalul va avea o ediţie de patru săptămâni, prima de această factură. „Sperăm ca muzicienii să intre vaccinaţi pe scenă şi publicul la fel”, a subliniat Mihai Constantinescu.

Prezent la conferinţă, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, a afirmat că „Festivalul este un omagiu adus operei lui Enescu, Concursul este organizat pentru a-i duce mai departe energia lui Enescu şi pentru a-i stimula pe tineri”. "Personalitatea lui George Enescu va marca acest an”. „Muzica lui Enescu nu este doar bucurie, este şi datorie”, referitor la longevitatea evenimentului care, crede Sergiu Nistor, "va dăinui". 

Bilete

Organizatorii speră ca în luna iunie să înceapă procesul de vânzare a abonamentelor şi biletelor.
"Numărul de locuri va fi limitat. În luna iunie, va fi lansată o campanie de vânzare în sistem loterie. Cei care doresc se vor înscrie prin formular, disponibil online, la sfârşitul lunii mai. Tragerea la sorţi se va face prin metode electronice. Organizatorii au ales acest sistem pentru a oferi şanse egale pentru cei care doresc să achiziţioneze abonamente. Vor fi puse în vânzare bilete atât pentru accesul în săli, cât şi în sistem pay-per-view", a precizat Claudiu Popa, Eventim. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.