Mai mult de 10.000 de vizitatori au luat parte în cele 10 zile de expoziţii, petreceri şi contexte de socializare de la Combinatul Fondului Plastic, la Diploma Show. Prima sâmbătă a festivalului a înregistrat un vârf de vizitatori, cu aproximativ 1.500 de persoane care au ajuns în spaţiul din Băiculeşti 29, pentru a vedea lucrările a peste 120 de artişti din 17 categorii creative diferite.
Ediţia Diploma Show din acest an a reunit peste 120 de artişti din 17 discipline creative diferite: de la pictură la foto-video, de la sculptură la design de produs, de la arhitectură la design grafic şi altele.
Expoziţia cu cele mai bune lucrări ale absolvenţilor facultăţilor cu profil vocaţional-creativ, selectate de un Board Creativ de peste 40 de profesionişti, s-a întins pe aproximativ 1,500 mp şi 5 pavilioane diferite, în cadrul spaţiului de la Combinatul Fondului Plastic.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Printre atracţiile ediţiei cu numărul IX s-a aflat şi pavilionul dedicat scenografiei, o premieră pentru Diploma Show, printr-o iniţiativă condusă de scenograful Adrian Damian.
De asemenea, cele 19 creaţii vestimentare din categoria de fashion au beneficiat de includerea într-un moment special, un happening de modă neconvenţional organizat sub conceptul „Under construction”, semnat de Gavrilă Fashion Tellers.
„Ne bucurăm să constatăm că publicul a venit în număr mult mai mare comparativ cu ultimii doi ani. Cu această ocazie, simţim o redresare a prezenţei vizitatorilor la expoziţii, dar şi în ce priveşte timpul petrecut în faţa lucrărilor, respectiv interacţiunea şi interesul manifestate pentru exponatele de artă şi pentru cunoaşterea artiştilor. Ediţia din acest an a fost printre cele mai vizitate din toată istoria DIPLOMA Show de până acum, ceea ce nu poate decât să ne determine să continuăm demersul de a pune reflectoarele pe noua generaţie - extrem de talentată - de artişti, arhitecţi şi designeri români. O bucurie este şi faptul că am deschis festivalul spre generaţiile mai tinere, care s-au arătat dornice să exploreze şi să fie parte din experienţa DIPLOMA Show”, a punctat Andrei Borţun, CEO The Institute, organizatorul festivalului.
Printre activităţile din cadrul festivalului au fost organizate ateliere de arhitectură, organizate în parteneriat cu De-a Arhitectura şi susţinute de Globalworth, destinate înţelegerii mediului construit înconjurător, prin deprinderea unor cunoştinţe de bază de arhitectură, planificare urbană şi design de produs. De asemenea, evenimentul Open Doors a deschis pentru publicul larg timp de o seară atelierele artiştilor consacraţi din cadrul Combinatului Fondului Plastic iar instalaţia imersivă IQOS x H3 - Synesthesium, susţinută de IQOS, a transformat emoţiile vizitatorilor în proiecţii spectaculoase, respectiv braţul robotic ce a pregătit cocktailuri din viitor, printate 3D.
În spatele ediţiei din acest an au stat o echipă de peste 100 de persoane şi mai mult de 1.600 de ore de organizare. Amenajarea propriu-zisă a expoziţiei a durat aproximativ două săptămâni şi a necesitat coordonarea atentă cu peste 120 de artişti expozanţi.
Creaţiile admirate la Diploma Show 2022 s-au născut din experienţe personale, teme sociale sau provocări globale, explorate prin tehnici şi metode de lucru tradiţionale şi noi. Fiecare lucrare a spus o poveste personalizată şi a oferit publicului larg o experienţă de vizitare intimă şi interactivă în circuitul celor 5 spaţii expoziţionale îngrijite de echipa BAZA. Deschidem oraşul.
Selecţia finală a proiectelor artistice pe care publicul larg le-a putut vedea la Diploma Show în acest an a fost realizată din peste 450 de înscrieri realizate de absolvenţii de la 17 specializări diferite ale Universităţilor din întreaga ţară.
Universităţi participante: Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism (Univ. Tehnică din Cluj-Napoca), Facultatea de Arhitectură „George Matei Cantacuzino” (Univ. Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi), Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte şi Design (Universitatea de Vest din Timişoara), Facultatea de Arhitectură şi Urbanism (Universitatea Politehnică Timişoara).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...